Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Ochi de lumină

În luna mai punem frumusețe și culoare în curtea interioară de la Institutul Oncologic București și facem din ea un spațiu care să bucure privirile. Măcar un strop, atât cât să însenineze o zi mai puțin bună a unui copil de la oncologie. Un ochi de lumină prin care să ajungă într-o poveste care să-l ajute să facă față timpului petrecut în spital.

Când:

Mai

Unde:

Cu cine:

-

„Și-atunci, ți-am urmat cuminte sfatul. Pentru prima dată. Contemplam lumina, culorile, copacii, păsările, animalele. Simțeam cum aerul îmi umple nările și mă ajută să respir. Auzeam vocile care răsunau pe coridor ca-n turla unei catedrale. Simțeam că trăiesc. Și mă-nfioram de bucurie. De fericirea de a exista. Minunat.” (Eric-Emmanuel Schmitt, Oscar și Tanti Roz)

Te-ai întrebat ce vede pe fereastră un copil internat la oncologie pediatrică? Asta ne-am întrebat când am intrat prima dată în curtea interioară a Institutului Oncologic București și am privit în sus, către ferestrele de unde ar putea privi copiii veniți la tratament. 

Un smochin crește deja falnic… între betoane și aparate de aer condiționat. Dar cum ar fi să fie înconjurat de frumusețe, verdeață și culoare? Cum s-ar vedea atunci de la etaj? Luna asta, ne-am pornit să facem Ochi de Lumină – un spațiu care să bucure privirile copiiilor internați aici.

Ce vezi pe fereastră?

Pe Oscar al lui Tanti Roz îl știm cu toții, e un băiețel dintr-o carte care ți se leagă de suflet. Dar Oscar poate fi oricare dintre copiii internați la IOB, la secția de oncologie pediatrică de la etajul 1. Sunt zile în care Oscar prinde putere să se ridice și atunci merge la fereastră, să caute o bucată de cer. Un ochi de lumină prin care să ajungă într-o poveste care să-l ajute să facă față timpului petrecut în spital. Durerii și fricii. Sau necunoscutului. 

Acum, dacă privește pe geam, Oscar vede un smochin care crește printre betoane. Simbol al vieții. Și, cum e primăvară, mai vede doi zarzări în floare. Veniți și ei de nicăieri, și-au făcut loc în curtea interioară de aici, plină de ciment. Singura curte către care privesc copiii internați la oncologie pediatrică, din spatele unor termopane cu storuri, de la etajul întâi.

Așadar în luna mai punem frumusețe și culoare în curtea interioară de la IOB și facem din ea un spațiu care să bucure privirile. Măcar un strop, atât cât să însenineze o zi mai puțin bună a unui copil de la oncologie. Și a părintelui său, care are un loc în care să își tragă puțin sufletul, printre tratamentele pruncului alături de care s-a internat. O curte interioară în care cei care intră să se simtă ca într-o oază de liniște, calm, bine.

Folosim decoruri din lemn, figurine și personaje stilizate, plante, bănci și spații de relaxare, ghirlande luminoase, lampadare fosforescente, bănci care iau forma unor animale. Facem din curtea interioară, acum foarte gri, un peisaj de basm și amenajăm o mică grădină care să încadreze smochinul și zarzării deja existenți.

La Institutul Oncologic București

IOB ar putea fi orice acronim din lume. Dar este, de fapt, Institutul Oncologic București „prof. Dr Alexandru Trestioreanu”, cel mai mare spital de oncologie din România, locul în care speranța sălășluiește în fiecare perete colorat și în fiecare branulă. Aici sunt primiți la tratament până la 40 de copii și însoțitorii lor, pentru că fiecare copil este însoțit de un adult pe toată durata spitalizarii.

Este în același timp centrul care coordonează rețeaua națională de Oncologie Pediatrică, membru al European Society for Medical Oncology și derulează cel mai ambițios program de screening pentru cancerul de col uterin din România.

Secția de oncologie pediatrică se ocupă de evaluarea clinică și investigarea complexă a pacienților cu suspiciune de cancer, de stabilirea gradului de extensie a bolii și a diagnosticului stadial, oferă servicii medicale de chimioterapie și tratament paliativ. Tot aici se află și primul compartiment de îngrijiri paliative din România care funcționează într-o secție de oncologie pediatrică.

E foarte greu să îi explici unui copil că s-a îmbolnăvit și că trebuie să-și petreacă mult timp între patru pereți. Copiii au nevoie de un mediu în care să își poată găsi refugiu de la toate aceste sentimente apăsătoare. Și o curte interioară amenajată creativ, așa cum o vom face împreună cu Asociația Zi de Bine, este natura în miniatură și ajută inclusiv părinții care însoțesc copiii să respire puțin, să iasă din spital, fără să plece departe. Avem nevoie să folosim toate bucățile de natură pe care le avem la dispoziție pentru binele pacienților noștri, mari sau mici.

Dr. Bogdan Tănase, manager IOB

Vești și Povești
Ce trebuie să știi despre tulburările de vorbire
Diminețile la Centrul AVA, după masă la școala specială din oraș, Alina...
Vești și Povești
Adolescenții și consumul de substanțe
Dr. Gabriel Cicu este psihoterapeut, psihiatru și fondatorul clinicii de...
Alte Proiecte în desfășurare
Iunie
2023
În iunie te luăm cu noi la drum. Și nu la orice drum, ci pe VIA SOARELUI, din care amenajăm primii 15 km. Un traseu tematic care aduce împreună iubitorii de vinuri bune și drumeții, de cicloturism și gastronomie, pe care poți întâlni meșteșugari de poveste și obiceiuri locale și care se va întinde pe o distanță de 150 de km.
Noiembrie
2022
O pădure de mesteceni. O pădure de aducere minte și de iubire. Plantează și tu un copac în memoria cuiva drag și du astfel povestea mai departe. În București, Oradea, Constanța, Brașov, Lugoj.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru această comunitate, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI