35000 / 35000 de euro

30 zile

IANUARIE 2021 - TEEN LINE

PROIECT FINALIZAT

Adolescența e perioada aceea bizară din viață în care umbli legat la ochi pe cea mai nesuferită graniță a existenței: nu mai ești copil, dar nici adult nu ești încă. Iar asta ți se și amintește constant, în vreme ce tu te simți dimineața copil, la prânz om mare, iar cinci minute mai târziu te întrebi dacă nu ești, cumva, dintr-o altă lume, de pe o altă planetă. 

Totul se schimbă. Corpul se transformă, pe dinafară și pe dinăuntru, pe unde s-a pornit un nemaivăzut asalt al hormonilor. Iar schimbările nu-s toate la suprafață. Unele sunt subtile, ascunse, nebănuite declanșatoare de crize sau drame. Adolescența e vârsta la care începe să se resimtă presiunea din exterior. De pretutindeni și de la oricine. De la părinți cu așteptări copleșitoare, din familii complicate cu drame majore, de la profesori lipsiți de răbdare și de înțelegere, de la colegi care nu știu să interacționeze decât prin bullying, poate fi presiunea de a posta imaginea unei vieți perfecte pe social media, poate fi o societate întreagă care cântă în cor „Ce mare scofală e să fii adolescent?!”

O statistică de acum doi ani spunea că, în România, 8 din 100 de liceeni s-au gândit la sinucidere. OMS afirmă că suicidul a devenit a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani.

Adolescenților cărora le fuge lumea de sub picioare le dedicăm luna Ianuarie. 

 

PODCAST ZI DE BINE - EPISOADELE TEEN LINE

Teen Line - Pentru că nu mai vrem „să le dăm cu seen”

Teen Line este primul proiect integrat de sănătate emoțională/prim ajutor emoțional din România dedicat adolescenților între 13 și 21 de ani.

Începem Noul An așezând Noua Generație în centrul problemei și în văzul tuturor, pentru ca durerile lor să nu mai fie băgate sub preș, cu un simplu „seen” rămas fără răspuns. Le oferim informațiile științifice, cadrul și instrumentele necesare pentru a-i ajuta să facă alegeri sănătoase pentru bunăstarea lor emoțională și pentru a ști ce au de făcut în cazul în care se vor confrunta, la un moment dat, cu depresia sau anxietatea.

În Ianuarie, vrem să le spunem adolescenților că nu e nevoie să facă față singur crizelor emoționale sau problemelor generate anxietate și depresie, indiferent de mediul de proveniență și de condițiile de viață! CUM? Prin suport psiho-emoțional dedicat: helpline gratuit, cu acoperire națională, disponibil 24/7. Prin psihoeducație: facem o platformă online dedicată și o populăm cu articole și materiale video de la psihologici, cu informații de specialitate, pe înțelesul tuturor.

Ziua lansării

29 Ianuarie 2021. Azi e ziua în care putem să spunem că Teen Line e gata! De azi, adolescenții care au nevoie de sprijin ca să treacă printr-un dezechilibru sau printr-o mare suferință emoțională pot să sune la TeenLine - 0374.461.461, gratuit, disponibil 24/7! Oricând e acolo cineva care să îi audă, să îi asculte, să îi înțeleagă, aline și îndrume. Au la dispoziție și o platformă - www.adolescenti.deprehub.ro, unde găsesc toate resursele necesare. 

Proiectul se adresează adolescenților cu vârste cuprinse între 13 și 21 de ani. Sunt tineri cu o mare vulnerabilitate emoțională. Ce oferă, practic, acest proiect la care am lucrat toată luna Ianuarie? Iată ce:

Suport psiho-emoțional prin #teenline-ul 0374.461.461, o linie telefonică cu apel gratuit și cu acoperire în toată țara. Numărul poate fi apelat 24/7 de către adolescenții care trăiesc dezechilibre emoționale. Peste 60 de psihologi voluntari au fost pregătiți pentru a oferi suport, conform unor protocoale specifice pentru depresie, anxietate, suicid, tulburări sexuale, tulburări de comportament, bipolaritate, borderline.

Psihoterapie gratuită pentru adolescenții din familii defavorizate. Pentru primul trimestru al anului 2021, depreHUB va aloca 190 de sesiuni de terapie gratuită. Selecția cazurilor se va face în funcție de gravitatea diagnosticului și de situația financiară a familiei.

Termometrul stării de bine – un instrument gratuit de screening al sănătății emoționale prin care adolescenții pot afla cât de afectată le este starea emoțională.

Articole și materiale video - informații și sfaturi practice de la specialiști, prezentate într-un limbaj accesibil și pe teme de interes pentru adolescenți, precum: școală, relații, sexualitate, vocație, bullying, jocuri online, nutriție, sentimente și tulburări emoționale.

TeensUP – primul joc online de educație emoțională din România, menit să stimuleze adolescenții în adoptarea unor comportamente dezirabile și sănătoase. Jocul este dezvoltat pe platforma parteneră Vruuners și va fi lansat pe 15 februarie printr-o etapă pilot cu 5 săptămâni de provocări și recompense. La această primă etapă vor putea participa gratuit 50 de adolescenți, în urma unui regulament de înscriere care va fi postat pe contul de instagram deprehub.teens.

Împreună cu specialiștii de la Asociația Happy Minds

Cauza de Ianuarie o derulăm împreună cu Asociația Happy Minds, o echipă de specialiști (psihologi clinicieni, psihoterapeuți, psihiatri, nutriționiști) coordonată de Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut cu o experiență de peste 16 ani în domeniu, președintele Asociației Happy Minds și fondatorul proiectului depreHUB.

Happy Minds este un ONG specializat pe dezvoltarea de programe naționale de sănătate mintală, cu o abordarea unică a tipologiei depresive, „360 grade” - oferă suport psiho-emoțional prin Helpline; evaluează bunăstarea emoțională prin screening-uri online pentru depresie și anxietate; oferă program gratuit de psihoterapie pentru cazurile sociale. 

Toate aceste activități se desfășoară sub umbrela depreHUB, primul hub antidepresie din România ce reunește serviciile de consiliere și terapie pentru prevenția, evaluarea, dignosticarea și tratamentul depresiei, lansat anul trecut de Happy Minds. În momentul de față, depreHUB asigură accesul la programe de sănătate mintală pentru copii, tineri, adulți și vârstnici, indiferent de mediu și condițiile de viață.

Pentru Andrei. Pentru Iulia. Pentru sutele de copii ca ei!

Andrei este clasa a X-a și face fotbal de performanță. Dar nu se simte ca un campion și nu este cel mai popular din școală, așa cum ne-au învățat filmele americane să credem. De fapt, când era în clasa a IV-a, băieții din clasă au făcut un concurs și au pus un pariu: care dintre ei reușește să-l facă să plângă cel mai repede. Concursul s-a desfășurat pe durata unei săptămâni, timp în care ceilalți colegi nu aveau voie să vorbească cu el. De atunci au început problemele lui și în fiecare zi până încep orele simte un clocot în stomac și tremură. Nu se poate concentra, nu poate învăța și când simte că „bubuie” pe dinăuntru, se taie pe mâini ca să elibereze presiunea.

Andrei tremură chiar și la meciuri. Se uită doar la antrenor înainte de meci. Până la urmă, antrenorul a fost singurul care i-a spus „Bravo!” în toată viața lui. Familia?! Cu un tată care are grijă doar de fiii săi campioni din fosta familie și cu o mamă care suferă în tăcere de frică să nu fie părăsită de soț, Andrei trebuie să își găsească drumul, liniștea și fericirea singur.

La fel și Iulia! La 13 ani (clasa a VII-a), Iulia merge la terapeut pentru că nu își mai poate controla gândurile negre despre moarte. Nu doarme și are o tristețe care o sfâșâie. Pentru ea fiecare zi este tot mai greu de trăit și nu mai are încredere în nimeni. Copil singur la părinți și cu tatăl director de școală, presiunea performanței atârnă cumplit de greu în viața ei. Când a început să aibă probleme, în clasa a V-a, părinții au mutat-o la altă școală într-o clasă pilot, cea mai bună din oraș, fiind convinși că starea ei de rău era dată de lipsa de stimulare dintr-o clasă „normală”. Iulia nu s-a integrat, iar viața de zi cu zi a devenit un calvar...

Citește poveștile celor doi adolescenți pe Blog și vei vedea cum ei și sute de alți copii pe lângă ei suferă în tăcere pentru că sunt convinși că dacă nu sunt destul de buni, atunci nici nu merită să fie iubiți. 8 din 100 de liceeni români se gândesc la sinucidere, iar cifrele nu spun aproape niciodată toată povestea. Pentru ei, în Ianuarie facem Teen Line - linie de prim ajutor emoțional din România dedicat adolescenților între 13 și 21 de ani! 

Iar dacă te interesează sfaturile unui specialist în ce privește relația dintre părinte și copilul adolescent, te invităm să citești pe blog interviul cu Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut, care lucrează deopotrivă cu adulți, cât și cu adolescenți și care te-ar putea ajuta să pui lucrurile în perspectivă și să iei primii pași în direcția potrivită.

Mulțumim!

Copiii și adolescenții de lângă noi sunt deștepți, sunt atenți, sunt bombardați de informații, emoții și responsabilități, dar dețin extrem de puțin control. Copiii și adolescenții noștri au probleme serioase care merită luate în serios.

Sperăm că, în Ianuarie, am reușit să spunem asta clar, argumentat și răspicat! Și mai sperăm ca Teen Line, call center-ul spre care să se îndrepte când sunt copleșiți, le va fi de mare folos atunci când au nevoie să fie auziți.    

Adolescenții care au nevoie de sprijin ca să treacă printr-un dezechilibru sau printr-o suferință emoțională pot să sune la Teen Line - 0374.461.461, gratuit, disponibil 24/7! Oricând e acolo cineva care să îi audă, să îi asculte, să îi înțeleagă, să îi aline și să îi îndrume. Au la dispoziție și o platformă - www.adolescenti.deprehub.ro, unde găsesc resursele și informațiile suplimentare de care au nevoie, pe înțelesul lor.

Mulțumim, oameni buni, că ați făcut posibil #TeenLine!