45000 / 45000 de euro

31 zile

MAI 2021 - OCHII CARE NU SE UITA

PROIECT FINALIZAT

„Știi, pot să «văd» omul printr-o îmbrățișare. Chipul său nu poate ajunge la mine prin ochii mei, dar pot să simt zâmbetul din ochii săi. Și căldura din inima sa pot să o văd. Cu inima mea, cred…”

Ce rămâne când dispar formele, lumina, umbrele și culorile? Cum e lumea prin ochii care fie nu s-au deschis niciodată spre ea, fie s-au închis deodată într-o înnegurată zi?

Nevăzătorii povestesc cum, treptat, celelalte simțuri pot dobândi puteri formidabile. Cum atingerile se pot transforma în amintirea sau închipuirea culorii. Cum mirosurile pot desena forme și sunetele pot picta cerul. Cum ar fi dacă am reuși, împreună, să aducem și mai multă lumină printre umbre? Cum ar fi dacă am reuși, împreună, să mai netezim puțin drumul care, pentru nevăzători, e întotdeauna plin de obstacole Cum ar fi să le oferim împreună un sprijin care să le fie alături mereu?

În luna Mai, am adus în România bastoanele inteligente WeWALK! 70 de nevăzători au primit aceste bastoane cu soft inteligent, tradus pentru prima dată în limba română, și au participat la traininguri la București, Cluj și Iași, în cadrul cărora au învățat cum să folosească aceste bastoane la potențialul lor maxim și să se bucure de mai multă independență, într-un peisaj care seamănă cu o cursă a obstacolelor, atât fizice, dar mai ales sociale. În luna Mai, am făcut #OchiiCareNuSeUită!

Află mai multe despre proiect în Media. 

Nevăzători și Nevăzuți

În România trăiesc peste 100.000 de persoane cu deficienţe de vedere. În deplasările lor folosesc bastonul clasic, însă din cauza mediului construit inaccesibil și a unei societăți care conștientizează prea puțin dificultățile de care se lovesc, puțini sunt cei care ies din case fără însoțitor. O realitate ce îi condamnă la o viață socială limitată. Tehnologia însă, reprezintă un instrument foarte important în viața persoanelor cu dizabilități vizuale. Dacă acum 30 de ani un nevăzător voia să citească un articol din presă, trebuia să roage pe cineva să-i citească sau să îl găsească transpus în Braille. Astăzi, tehnologia ne face face aproape egali.

©AMAIS

„Mobilitatea este foarte importantă pentru persoanele cu deficiențe de vedere, iar tehnologia, care schimbă aproape totul, atinge și acest segment. Este o bucurie mare pentru noi că putem aduce schimbare în viața oamenilor, oferind plusul unui baston smart, pentru trecerea la un alt nivel de independență, identificând mai multe obstacole eficient, spre deosebire de  bastonul clasic”, crede Alex Cucu, tech lead AMAis, și cel care a testat bastonul și aplicația din perspectiva unei persoane nevăzătoare, pentru a aduce îmbunătățiri ulterioare.

©AMAIS

Bastonul WeWalk poate fi folosit ca o extensie a telefonului în navigare, cu ajutorul touch pad-ului de pe baston, se conectează prin aplicație la hărțile telefonului și preia locația curentă, poate forma rute și anunță care sunt locurile din apropiere. În același timp, detectează obstacole atât la nivelul solului, cât și deasupra acestuia, folosind ultrasunete, și atenționează utilizatorul prin vibrații.

Pentru a fi și mai ușor de folosit, softul a fost tradus în limba română cu ajutorul Continental Automotive și al echipei AMAis. S-au adus îmbunătățiri semnificative ce permit utilizarea mult mai facilă a aplicației și a componentelor smart, precum ajustarea detectorului de obstacole, crearea unei rute către un punct de interes din apropiere, diverse rearanjări de interfață și altele. 

8 luni, 3 orașe, 70 de nevăzători

#OchiiCareNuSeUită a fost un proiect pe care l-am gândit inițial pentru luna Mai 2020, dar pandemia ne-a pus piedică. Ne propuseserăm atunci să aducem în Romania bastoane inteligente pentru nevăzători care semnalizează obstacolele, nu doar la nivelul solului, ci și la nivelul capului. Așa că am bătut la poarta prietenilor de la AMAis, care se luptau de multă vreme și cu mentalități nepotrivite și cu obstacole care fac din București un oraș departe de a fi prietenos cu nevăzătorii.

Le-am povestit despre baston și am încercat să înțelegem dacă e cu adevărat util sau nu. Apoi i-am pus în legătură cu prietenii de la Continental Automotive Systems Sibiu și cu producătorii bastonului. Și, din punctul acela, am privit cu admirație cum știința lui Paul, sibianul nostru coordonator de proiect și capacitatea lui Alex Cucu de a explica lumea lui și de a-i ghida prin ea a dus nu doar la traducerea softului în limba română, obiectivul nostru inițial, ci și la îmbunătățirea performanțelor tehnice.

©AMAIS

Până la urmă, luna Mai 2021 avea să fie luna Ochilor Care Nu Se Uită! Într-o lună de zile, cu ajutorul echipei AMAis, am împărțit cele 70 de bastoane către 70 de nevăzători preselectați și apoi antrenați în ateliere organizate la Cluj, București și Iași. Un oraș - un weekend de întâlniri cu nevăzătorii, predarea bastoanelor, trecerea prin toate funcționalitățile și aspectele tehnice și apoi proba de mobilitate prin oraș. Mulțumim tare echipei AMAis, care s-a mobilizat exemplar pentru a face aceste training-uri posibile. În total, numărăm pentru acest proiect 8 luni de muncă de culise! 

Cireașa de pe tort s-a servit la București, unde am reușit să organizăm ceva cu totul special, dar despre asta am scris chiar mai jos! 

©AMAIS

Cea mai faină zi de naștere!

Duminică, 23 mai, a fost o zi fabuloasă! Împreună cu AMAIS, am sărbătorit ziua lui George, unul dintre beneficiarii cauzei noastre de luna aceasta. 

La cei proaspeți 19 ani împliniți, George a făcut și face mai mult decât mulți dintre noi, persoane tipice. E student la Conservator în anul I la compoziție jazz (cântă la pian de la 7 ani) și e în Lotul Național de Paraclimbing. V-am mai zis că George nu vede? Un pic mai sus, dar repetăm că nici nouă nu ne-a venit să credem. George s-a înscris să primească un baston #WeWALK pentru că, după cum spune chiar el, „Sunt student, mă deplasez zilnic, iar acest baston mi-ar putea conferi mai multă independență. Am nevoie să merg la diverse Studiouri pentru a repeta, în diverse locații din București.”

Și pentru că anul trecut, tocmai de majorat, George a trebuit să sărbătorească în cadru restrâns, cu familia, ne-am gândit ca anul acesta să compensăm cum știm mai bine - îi dăm o petrecere în centrul Bucureștiului, în aer liber, și îi facem cadou și bastonul inteligent! La petrecere vrem să aducem mulți, mulți invitați. Așa mulți că trebuie să vină în echipe de câte trei și să parcurgă împreună un traseu destul de lung și de complicat pentru a ajunge la party. Cele 19 echipe au fost formate dintr-un nevăzător cu baston #WeWALK, o persoană tipică legată la ochi și dotată cu un baston clasic, și un volunar care le va fi alături în caz că vor avea nevoie de ajutor. Printre persoanele tipice, parte din „experimentul social”, am invitat 9 persoane publice să intre pentru două ceasuri în pielea nevăzătorilor și să pacurgă un drum de câțiva km - pe jos și cu metroul, până la petrecerea lui George.

Pe alocuri a fost amuzant. Pe alocuri îngrijorător: obstacole neașteptate - de la bănci sau stâlpi pe mijlocul trotuarului, borduri foarte înalte, până la experiența de a cumpara ceva fără să te poți uita în portofel, ci doar să pipăi bancnotele. Sore, Virgil Ianțu, George Zafiu, Alex Găvan, Cornel Ilie, Dorin Chiotea, Saizu Nichi-Marius, Mario Fresh, Andreea Marinescu, mulțumim tare că v-ați încumetat la drumul ăsta! 

A fost fascinant deopotrivă să vedem cum nevăzătorii erau cei care își ghidau coechipierii legați la ochi. Nu-i de mirare că vorba zilei a fost „Vorbește, să te văd!" Și, deodată, a devenit evident și cum ajung nevăzătorii să aibă așa des dureri de mâini, de cap, de spate și febră musculară. Pentru vedetele noastre, toate astea au fost compensate cu fericirea de a ajunge la finish, a da ochelarii jos și a fi tu însuți din nou. Pentru prietenii noștri nevăzători situația e mai complicată, dar am încercat să o simplificăm cu bastoanele smart #WeWALK. 

Fericirea a fost deplină la cântarea de La Mulți Ani pentru George, care nu a avut niciodată oaspeți mai de seamă care să-l ajute să sufle în lumânări. Am știut că am făcut o treabă bună după zâmbetele fără reținere pe care le-am văzut la final pe fețele tuturor! Și pentru un minut am trăit într-o societate incluzivă! And it was awesome!

„Vorbește, să te văd!" Să vorbim, prieteni! Să vorbim și să ne vedem unii pe alții și, mai ales, să avem grijă unii de alții!

Împreună cu AMAIS

AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) este o organizație non-profit, înființată în 2015, cu misiunea de a construi o societate incluzivă, prin aplicarea principiilor designului incluziv în proiectare, consultanță și organizare de evenimente incluzive.

Echipa este compusă din arhitecți, psihologi, programatori, copywriteri – persoane tipice și persoane cu deficiențe de vedere - și colaborează cu sociologi, educatori, artiști și alte entități din domenii cu impact direct asupra incluziunii sociale, pentru că abordarea multidisciplinară este cheia pentru a avea un impact real asupra comunității.

Până la urmă, scopul final al oricărei acțiuni AMAIS este creșterea empatiei comunității și conștientizarea asupra problemelor întâmpinate creând contexte comune de socializare între persoanele cu dizabilități și cele tipice (fără dizabilități reglementate) folosind mediul construit și tehnologia ca resurse principale.