0 / 45000 de euro

31 zile

MAI 2021 - OCHII CARE NU SE UITA

„Știi, pot să «văd» omul printr-o îmbrățișare. Chipul său nu poate ajunge la mine prin ochii mei, dar pot să simt zâmbetul din ochii săi. Și căldura din inima sa pot să o văd. Cu inima mea, cred…”

Ce rămâne când dispar formele, lumina, umbrele și culorile? Cum e lumea prin ochii care fie nu s-au deschis niciodată spre ea, fie s-au închis deodată într-o înnegurată zi?

Nevăzătorii povestesc cum, treptat, celelalte simțuri pot dobândi puteri formidabile. Cum atingerile se pot transforma în amintirea sau închipuirea culorii. Cum mirosurile pot desena forme și sunetele pot picta cerul.

Cum ar fi dacă am reuși, împreună, să aducem și mai multă lumină printre umbre?

Cum ar fi dacă am reuși, împreună, să mai netezim puțin drumul care, pentru nevăzători, e întotdeauna plin de obstacole?

Cum ar fi să le oferim împreună un sprijin care să le fie alături mereu?

În luna Mai, aducem în România bastoanele inteligente We Walk! 70 de nevăzători vor primi aceste bastoane cu soft inteligent, tradus pentru prima dată în limba română, și vor participa la traininguri la București, Cluj și Iași, în cadrul cărora vor învăța cum să folosească aceste bastoane la potențialul lor maxim și să se bucure de mai multă independență, într-un peisaj care seamănă cu o cursă a obstacolelor, atât fizice, dar mai ales sociale. 

În luna Mai, facem #OchiiCareNuSeUită! Dacă ești născut în luna bujorilor, donează-ți și tu ziua de naștere și ajută-i pe tinerii nevăzători să ducă o viață mai asemănătoare cu a ta! Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de AICI și ești gata! Pentru o zi de naștere donată cu succes, ți-am lăsat o listă de tips & tricks pe Blog. :) 

Nevăzători și Nevăzuți

În România trăiesc peste 100.000 de persoane cu deficienţe de vedere. În deplasările lor folosesc bastonul clasic, însă din cauza mediului construit inaccesibil și a unei societăți care conștientizează prea puțin dificultățile de care se lovesc, puțini sunt cei care ies din case fără însoțitor. O realitate ce îi condamnă la o viață socială limitată. De exemplu, conform datelor oficiale, doar 7% dintre persoanele cu deficiențe de vedere apte de muncă sunt și angajate și destul de puține sunt înscrise într-o formă de învățământ superior. 

©AMAIS

Cercul vicios actual, în care persoanele cu dizabilități nu ies aproape deloc singure din casă din cauza mediului construit inaccesibil, iar ceilalți nu-i ajută și nu-i înțeleg pentru că nu văd persoane cu dizabilități în jurul lor și nu știu ce pot face pentru acestea, trebuie spart! 

În luna Mai, 70 de bastoane albe smart WeWalk vor ajunge în posesia a 70 de tineri parțial independenți sau dependenți din toată țara, selectați în prealabil de echipa AMAIS. Aceștia vor avea ocazia în această lună să participe la trainingurile și evenimentele de mobilitate pe care le vom organiza în București, Cluj și Iași, pentru ca la final, să se bucure din plin de toate funcționalitățile bastoanelor WeWalk și să le folosească pentru o viață din ce în ce mai independentă.

Bastonul smart - Un pas în plus către independență

Tehnologia reprezintă un instrument foarte important în viața persoanelor cu dizabilități vizuale. Dacă acum 30 de ani un nevăzător voia să citească un articol din presă, trebuia să roage pe cineva să-i citească sau să îl găsească transpus în Braille. Astăzi, tehnologia ne face face aproape egali, intrăm împreună pe același website, iar dacă acesta este accesibil, citim în același timp informația.

Mobilitatea este și ea ceva normal pentru majoritatea oamenilor și este neapărat necesar să devină o normalitate și în rândul nevăzătorilor. Îmbinând tehnologia cu dorința de a fi activ și independent, ajungem la nevoia de a învăța să utilizăm bastonul smart și să ne procurăm unul.

©AMAIS

Bastonul WeWalk poate fi folosit ca o extensie a telefonului în navigare, cu ajutorul touchscreen-ului de pe baston, se conectează prin aplicație la hărțile telefonului și preia locatia curentă, poate forma rute și anunță care sunt locurile din apropiere. În același timp, detectează obstacole atât la nivelul solului, cât și deasupra acestuia, folosind ultrasunete, și atenționează utilizatorul prin vibrații.

Pentru a fi și mai ușor de folosit, softul a fost tradus în limba română cu ajutorul Continental Automotive și al echipei AMAIS. S-au adus îmbunătățiri semnificative ce permit utilizarea mult mai facilă a aplicației și a componentelor smart, precum ajustarea detectorului de obstacole, crearea unei rute către un punct de interes din apropiere, diverse rearanjări de interfață și altele. 

„Mobilitatea este foarte importantă pentru persoanele cu deficiențe de vedere, iar tehnologia, care schimbă aproape totul, atinge și acest segment. Este o bucurie mare pentru noi că putem aduce schimbare în viața oamenilor, oferind plusul unui baston smart, pentru trecerea la un alt nivel de independență, identificând mai multe obstacole eficient, spre deosebire de  bastonul clasic”, crede Alex Cucu, tech lead AMAIS, și cel care a testat bastonul și aplicația din perspectiva unei persoane nevăzătoare, pentru a aduce îmbunătățiri ulterioare.

Împreună cu AMAIS

AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) este o organizație non-profit, înființată în 2015, cu misiunea de a construi o societate incluzivă, prin aplicarea principiilor designului incluziv în proiectare, consultanță și organizare de evenimente incluzive.

Echipa este compusă din arhitecți, psihologi, programatori, copywriteri – persoane tipice și persoane cu deficiențe de vedere - și colaborează cu sociologi, educatori, artiști și alte entități din domenii cu impact direct asupra incluziunii sociale, pentru că abordarea multidisciplinară este cheia pentru a avea un impact real asupra comunității.

Până la urmă, scopul final al oricărei acțiuni AMAIS este creșterea empatiei comunității și conștientizarea asupra problemelor întâmpinate creând contexte comune de socializare între persoanele cu dizabilități și cele tipice (fără dizabilități reglementate) folosind mediul construit și tehnologia ca resurse principale.