39446 / 35000 de euro

931 donatori

31 zile

AUGUST 2020 - MICRODUS

PROIECT FINALIZATCe spun alții despre MICRODUȘwww.stirileprotv.ro                                www.romedic.ro                                 www.prwave.ro                                 www.libertatea.ro 

www.stiri.tvr.ro                                      www.stireadeiasi.ro                            www.24-ore.ro                                     Kanal D

Caravana cu sănătate

Aproape 25% din populaţia României are WC-ul în fundul curţii și oamenii se spală în lighean.  

Când casa unei familii arată ca cea din fotografia de mai jos, e lesne de înțeles că acolo condițiile de igienă sunt extrem de precare și, în consecință, riscurile sunt foarte mari în ce privește sănătatea copiilor și familiilor lor.

Din 15 August, Microduș pleacă în caravană în cât mai multe sate din județul Iași. Ne așteaptă copiii din sate îndepărtate, unde sărăcia și lipsa educației își spun cuvântul: comuna Vladeni, satele satele Broșteni, Vîlcele, Alexandru cel Bun; comuna Liteni, respectiv satele Ulmi și Liteni, comuna Prisăcani – satele Prisăcani și Măcărești, comuna Răducăneni – satele Răducăneni și Trestiana și satul Scobinți. Însoțiți de o echipă veselă de voluntari dar și de un medic prietenos, vom sta de vorbă cu cel puțin 300 de copii, dar și cu părinții lor, despre norme elementare de igienă dar și despre riscurile nerespectării lor.  Microdușul – dușul mobil  intră tiptil în ecuație. Pentru mulți dintre ei, va fi primul duș din viața lor, dar sperăm ca o astfel de experiență să le arate că există și o altă realitate, dincolo de curtea săracă în care trăiesc, și să îi motiveze să lupte pentru o viață mai bună.

Cu CINE?

De aproape 20 de ani, Fundația Bethany susține copiii și tinerii aflați în dificultate prin sprijin terapeutic, educațional și financiar.

Echipa Fundației a dezvoltat  programe de terapie pentru copiii cu dizabilități, consiliere și educație parentală, programe de sprijin pentru educația copiilor din mediul rural și programe de voluntariat, ca formă de implicare în comunitate.

Atenție, se deschid ușile!

Pandemia ne-a vorbit încă o dată, în termeni extrem de duri, despre igienă și importanța ei. Despre cum spălatul pe mâini nu e un moft, ci o necesitate. În lipsa lui ne punem viața în pericol.

Microduș este felul captivant în care putem să-i atragem pe copii și, de ce nu, și pe părinții lor, în discuții despre cum putem avea grijă de sănătatea noastră. Un autoturism tern adaptat într-o mașină colorată, dotată cu duș, toaletă și chiuvetă care le permite și exercițiu și practică în materie de igienă. MICRODUȘUL va porni în caravană, cu stații multiple prin satele Moldovei, împreună cu fiecare Rac sau Leu sau Fecioară sau pur și simplu om bun care simte că are ce oferi. 

Dacă vrei să-ți donezi ziua pentru acest proiect, urmează pașii de aici.

Cum arată grozăvia?

Adicătelea e un soi de microbuz din care am scos scaunele și am pus cabine de duș? Fix așa, dar altfel. O dubă Fiat Ducato, țanțoșă de numa numa, s-a trezit peste noapte că n-a mai rămas decât cabina șoferului din ea! Restul a fost dat jos și acum se reconstruiește bucată cu bucată.

O să aibă scară nouă, un generator, ba chiar și două ventilatoare. 2 dușuri și chiuvetă. Și cabine de schimbat pe deasupra. Să mai zicem și de aerul condiționat? 

Noi nu mai zicem nimic. Vă lăsăm imaginația să zburde și ne spuneți la final dacă se apropie de felul în care visăm noi toată grozăvia asta pe 4 roți.Microdușul, la prima destinație

Dușul nostru mobil s-a pus în mișcare și a ajuns degrabă la Iași, în poarta Fundației Bethany. O zi a mai durat să facem ultimele probe și să pregătim toate pachetele, cu prosoape, geluri de duș, ba chiar și dușuri portabile pe care le luăm cu noi ca să aibă copiii sursă de clăbuceală și de sănătate și după ce plecăm noi. Vîlcele, here we come!  Final de Caravană, dar nu chiar

După un drum lung, prin 13 sate în care a întâlnit aproape 500 de copii, Microduș trage pe dreapta. Pentru scurt timp însă, cât să ne luăm adio de la partenerii noștri de proiect - prietenii de la Fundația Bethany. Noi ne-am încheiat misiunea, însă Microdușul rămâne la Fundație pentru că sunt încă mulți copii care așteaptă să facă primul duș din viață. Iar Caravana întâlnește parteneri de drum de la o săptămână la asta, care fac ca acest proiect să fie tot mai bun și mai complet. 

Deja Caravana Microduș nu mai e doar despre un duș pe care mulți dintre copiii din satele Moldovei îl fac pentru prima dată în viață, ci este și despre prima piesă de teatru și primul tuns și frezat. Trei saloane de coafură, Ananda, Aramaic și Studio 16 și-au pus talentul la bătaie pentru ca micuții să meargă acasă nu doar curați, ci și frezați și îngrijiți. :) Urmăriți Caravana Microduș și ajutați-o să ajungă în cât mai multe sate în continuare!

car
car
car
car
car
car
car
car