31 zile

MAI 2022 - MAI BINE - CARAVANA CU SĂNĂTATE

Sunt sute de localități în România care nu au deloc, dar absolut deloc, medici de familie. Și sunt sute de localități în România în care medicii de familie n-au cum să facă față nevoilor medicale ale oamenilor: sunt prea puțini, la prea mulți oameni. Cele mai multe dintre sutele și miile astea de cazuri sunt, desigur, la sate. Multe de tot prin Moldova.

În satele astea trăiesc oameni uitați de vremuri, pe care n-are cine să îi trateze și să-i vindece când sunt bolnavi. Nici măcar să le pună stetoscopul și să le dea o rețetă pentru două, trei doctorii care să le îmblânzească suferința fizică. Efectul: nedescoperite, nediagnosticate și netratate la timp, bolile se agravează. Suferințele se adâncesc.

În mai, vrem să le fie #MaiBine. În mai, la #ZiDeBineMOLDOVA, împreună cu Fundația Bethany și alături de Medlife, pornim la drum. Pornim #CaravanaCuSănătate. Medici Medlife vor merge din sat în sat să consulte oameni care n-au mai văzut medici prin sat de nici nu mai știu când.

Dacă vrei să dai și tu o mână de ajutor și ești născut în mai, ar putea fi o experiență faină pentru tine să îți donezi ziua de naștere pentru această cauză. Link de înscriere, AICI.

De la microduș la clinica mobilă

Ideea, trebuie să recunoaștem, nu e nouă. Încă de când am terminat proiectul #Microduș, acum două veri, ne-am tot gândit cum să ne întoarcem în satele moldovenești cu o surată mai mare. Mai bine de 25 de proiecte am pus pe picioare din vara lui 2020 și tot ne întoarcem cu gândul, și noi odată cu temperaturile de vacanță, la ochișorii uimiți din cale afară de dușul mobil care a luat la rând 13 sate și i-a primit în burtica lui de fierătanie pe patru roți pe toți picii care au vrut să vadă cum e să facă primul duș din viață. Și să învețe de la profesioniști medicali cum să se spele pe dinți. Și pe sub unghii. Și să vadă cum miros clăbucii când freci bine, bine mânuțele împreună până nu mai rămâne strop de noroi. 

Eram în prim val pandemic când Microdușul pleca în caravană prin județul Iași, unde ne așteptau copii și părinți din sate îndepărtate, unde sărăcia și lipsa educației își spun cuvântul. Tot alături de Fundația Bethany eram și atunci. Căutam încă măști sterile peste tot, să putem aproviziona oamenii oriunde mergeam, și igiena era deopotrivă focusul și temerea în astfel de zone. Așa că bine a prins Microdușul! Dar nouă ne-a rămas gândul la toate celelalte lucruri care ar mai fi prins bine, care ar fi fost urgențe de n-ar fi fost pandemie. La copiii care nu vedeau ce scrie pe mașină pentru că nu aveau ochelari. La părinți și bunici bolnavi pe care nu i-a mai consultat nimeni de ani de zile. Care știu că viața la țară e grea, bătrânețea și mai și... așa că „ce să-i faci, maică?”

Pentru ei ne parteneriem din nou cu Fundația Bethany, care de ani de zile are în grijă comunitățile defavorizate din zona județului Iași, iar de data aceasta alături îi vom avea pe specialiștii din sistemul medical Medlife. Mai exact, caravana medicală mobilă Medlife va vizita trei comunități rurale - comunele Movileni, Puiești și Vlădeni (județele Vaslui și Iași) - și va petrece câteva zile în fiecare comunitate, astfel încât echipa medicală formată din medic și asistent să poată efectua până la 15 consultații în fiecare zi a caravanei. 

3 comune, 23 de sate, infinite nevoi medicale

Ai putea crede că dacă l-ai văzut pe unul, le-ai văzut pe toate. Pe toate cele 23 de sate câte strâng împreună comunele Movileni, Puiești și Vlădeni, din județele Vaslui și Iași, pe unde va merge #CaravanaCuSănătate. Peste 12.600 de suflete trăiesc la câțiva zeci de kilometri de Iași, iar mulți dintre ei nu au nici măcar o căruță în care să se suie când e vreo urgență și să ajungă la medic. Puiești, care înglobează 13 sate, e singura comună dintre ele unde sunt 2 medici de familie care, împreună cu 2 asistente, fac cu rândul la singurul centru de urgențe din comună. Celelalte comune, nici pomeneală de centre de urgențe sau asistente pentru medici.

Și cu toate astea, comunele nu sunt la fel. În Movileni ar fi nevoie de specializări pe ginecologie, cardiologie, pediatrie, urologie, gastroenterologie, dar în Puiești mai degrabă pe boli hepatice și diabet. Nici povești de viață nu sunt toate la fel. În Movileni întâlnești muuuulte persoane în vârstă, dar în Puiești sunt ceva mai mulți copii, printre care și Iulian. Are doar 6 anișori și suferă de surditate mixtă bilaterală partea stanga și de canale lacrimale înfundate, care au necesitat 2 intervenții chirurgicale. Iulian e doar unul din 5 frați, iar venitul principal al familiei sunt alocațiile și ce mai muncește tatăl cu ziua. Iar în Vlădeni, 237 de copii provin din familii care sunt beneficiare de diverse forme de ajutor social, 25 de copii trăiesc în locuințe în stare avansată de degradare, în sânul unor familii care nu au acces la utilități, în mod special la o sursa de apă, electricitate și încălzire...

Pentru toți cei care nu pot să ajungă într-un cabinet medical, pentru toți care nu pot să se deplaseze până la Iași sau în altă comună să vadă un medic, pentru toți cei care din lipsa resurselor financiare renunță să își mai facă controalele de specialitate de care au nevoie, luna asta facem Mai BINE - Caravana cu Sănătate, alături de Medlife și Fundația Bethany


AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

SPONSORI DIAMOND