35000 de euro

31 zile

OCTOMBRIE 2021 - LA UN LOC - HUB COMUNITAR

PROIECT FINALIZAT

„Aici mă simt acasă. Aici mi-e BINE, printre ai mei pe care-i știu de când mă știu sau pe care abia i-am cunoscut.”

Știți sentimentul? Știți atunci și nevoia, o avem cu toții în fibră: nevoia de apartenență. De a ne găsi un loc în care ne regăsim. Și e mai mult decât casa, e un „Acasă” care-i cuprinde pe mult mai mulți. E biblioteca în care ne-am făcut prieteni din cărți și din viața reală, e piața în care cunoaștem toți târgoveții, e clubul de lectură improvizat pe scara blocului, sala de sport inventată într-o parcare și orele de dans improvizate la vecina fostă balerină. E comunitatea din care avem nevoie să facem parte, ca și cum ne-ar da rost în lume și ne-ar ancora.

Sentimentul ăsta de apartenență e minunat, scoate din noi încredere, solidaritate, generozitate. Iar sentimentul ăsta va avea, de-acum, o casă a lui. Un hub comunitar, la Brașov. Un loc în care oamenii să vină #LaUnLoc, fiecare cu ce are: unii cu trebuințe, alții cu soluții, toți cu încredere.

Un Hub cum altul nu-i!

În toamna asta, unii au scupltat dovleci, dar noi la Zi de Bine am dus meșteșugăritul unde nu l-a mai dus niciodată o echipă de fete. După ce am transformat autobuze, microbuze, am renovat o secție întreagă dintr-un spital, am pus pe picioare o grădină terapeutică, ne-am pus pe visat la un pavilion mobil, modular și demontabil, așa cum nu mai pe afară am văzut noi. Ne-am așezat la masă cu prietenii de la NOD Makerspace și repede s-au încropit schițele și planul de bătaie.

Am știut de la început ce vrem - o construcție inedită pentru România, care să se mândrească cu un spațiu închis, static, dar și cu gradene mobile - delicios decorate cu plante perene – care se pot aranja astfel încât să formeze o zonă de amfiteatru în aer liber, unde să îți facă mare plăcere să te întâlnești cu toți ai tăi. Pentru asta, s-a muncit zdravăn câteva luni de zile, timp în care aparatul de sudură a fost vedetă.

„Poți să visezi, să creezi, să proiectezi și să construiești cel mai frumos loc din lume, dar e nevoie de oameni pentru ca visul acesta să devină realitate,” zicea Walt Disney și mare dreptate avea. Ne-am bazat pe mulți oameni de Bine ca niște fierătanii să prindă viață când sunt puse împreună ca într-un puzzle imens, cum ar fi platforma de 9 metri oferită în dar să le ducă din București până în cartierul Coresi din Brașov. 

Culorile vin! Culorile vin!

Odată ajunse în Brașov, bucățile acestui vis al nostru - visul de a construi un spațiu în care oamenii dintr-o comunitate să se poate strânge #LaUnLoc și când sunt veseli, și când sunt triști, și când au nevoie de ajutor, și când simt că ei sunt îndeajuns de bine ca să poată ajuta pe alții – au fost puse împreună și au început să arate a realitate.

Dar realitatea poate arăta în multe feluri! Și noi am ținut neapărat să lăsăm în urma noastră la Brașov ACEA realitate de care să ți se facă dor. Un loc unde copiii să își roage părinții să-i aducă, un loc care se emane creativitate pentru ONG-urile care se vor întâlni acolo. Un loc care să arate într-un mare fel! Așadar, culori, multe culori au prins viață într-o dimineață de octombrie fără culori. Pentru asta îi mulțumim tare lui Cornel Cristea aka Ortaku, că tare frumos mai arată pavilionul nostru după ce a trecut el pe acolo!

1 inaugurare și 20 de proiecte finalizate!

Când am plecat din București spre Brașov, prognoza zicea de ploi și vreme urâțoaie. Când am ajuns la hub-ul comunitar, era soare și cald. Clar, soarele ăsta neașteptat promite că în curând ne vom întoarce la Brașov și chiar vom putea fi împreună. Pentru că în zilele acestea, când plănuiserăm să ne strângem #LaUnLoc, iată că trebuie să ne îndepărtăm iar unii de alții.

Plănuiserăm strașnică inaugurare împreună cu prietenii de la Fundația Comunitară Brașov. Urmau să se adune o droaie de copii și oameni mari, la un grozav atelier de weekend în comunitate. Desigur, l-am amânat. Dar noi ne-am întâlnit, cu grijă! Trebuia să marcăm totuși într-un fel proiectul Zi de Bine cu numărul 20!

Am sărbătorit că într-o zi, nu departe, aici, în primul astfel de hub - un pavilion mobil, modular și demontabil - se vor întâmpla tot felul de minunății organizate de Fundația Comunitară Brașov. Poate fi loc de întâlnire de pici sau seniori, spațiu de expoziții ori activități educaționale sau terapeutice. Poate fi transformat în amfiteatru sau loc de ciocnit un pahar cu prietenii.

Pentru Fundația Comunitară Brașov

Fundația Comunitară Brașov, parte dintr-o mișcare națională alături de alte 18 fundații comunitare din țară, are misiunea de a crea punți între nevoile și resursele locale și de a acționa ca un catalizator pentru o comunitate mai unită, mai generoasă și mai solidară. În activitatea de 6 ani a Fundației, au finanțat și mentorat 167 de proiecte comunitare, prin mobilizarea donatorilor corporate, a celor individuali și a persoanelor resursă din comunitate. 

„Ideea de Hub comunitar ni se potrivește mănușă și ne dorim să îi avem alături pe brașoveni #LaUnLoc, într-un spațiu urban în care ideile apar, se caută și se găsesc soluții la probleme locale și împreună le facem să prindă viață, mai ales în domeniul educației, dar nu numai,” spune Laura Popeea - director executiv Fundația Comunitară Brașov.