35000 / 35000 de euro

30 zile

APRILIE 2021 - HAMTRENAMENT PENTRU VIATA

PROIECT FINALIZAT

Toată viața s-a străduit să fie bun. De multe ori, totuși, n-a reușit. Căci, la urma urmelor, era doar un om. Nu era câine.

Ascultăm cu încântare păsările când ciripesc și ni le imaginăm fericite. Privim leii cum mătură savana cu privirea și ne spunem că așa arată încrederea și forța. Împărțim casa și pătura preferată cu pisica și zâmbim cu gândul la răsfăț. Mângâiem calul că ne-a ajutat la munci și îi suntem recunoscători pentru ajutor. Creștem vaci, porci și găini pentru hrană și numim asta firescul. De dinainte să umple Noe arca, împărțim drumul nostru prin viață cu multe animale. Dar am ajunge fără mari probleme la orice răspântie de despărțire de ele. E valabil mai puțin pentru unul: câinele. 

Gândiți-vă la tot ce simțiți, știți, ați auzit și vi s-a povestit despre câini. Despre cum sunt prieteni când ai nevoie de prieten. Despre cum sunt copii când habar n-aveai că-ți trebuie joacă. Despre cum te vindecă de răni la care doctorii n-au leac. Și despre cum sunt salvatori când nimeni altcineva nu mai poate ajunge la tine să te salveze.

Pentru câinii salvatori strigăm „Hai SUS!” în Aprilie. Pentru aceste animale formidabile care ne pot găsi atunci când nimeni n-are cum să ajungă la noi în caz de nevoie. Sunt formidabile ființe și de data asta, ele au nevoie de ajutorul nostru. Au nevoie de un teren de un antrenament, de un loc special în care să se poată pregăti pentru a interveni în situații de urgență și a oferi ajutor persoanelor aflate în primejdie, pericol iminent și persoanelor cu dizabilități.

Mai valoroși decât tehnologia

Poate că nu știați că în 2018, numărul persoanelor dispărute în România trecea de 450, în timp ce numărul omuciderilor a fost sub 400. Peste 70 de copii sunt dați dispăruți la ora actuală în România. Poate nu știați nici că Poliția Română nu are o niciun fel de structură care să se ocupe special de persoanele dispărute…

Și ce nu mai știați - un câine salvator este la fel de eficient ca o echipă de căutare formată din 50 de persoane. În ciuda evoluției tehnologiei, câinii de căutare și salvare sunt încă mult superiori oricărei tehnologii de căutare. Flexibilitatea, agilitatea pe teren dificil și instinctul de căutare incredibil, plus simțul olfactiv extrem de fin care poate depista mirosul unei persoane căutate de la 400 de metri distanță, asigură o rată de succes a unei misiuni de cel puțin 70%.

 
Ce înseamnă un câine utilitar? 

Un câine care lucrează în toate tipurile de terenuri, în munți, în păduri, în mediul rural, în orașe, clădiri prăbușite sau terenuri inundate; atât pe timp de noapte, cât și pe zi.

Un câine antrenat pentru o gamă largă de scenarii de căutare a oamenilor dispăruți de toate tipurile și indiferent de vârstă, de la copii, la adulți rătăciți pe munte sau persoane cu tulburări grave, precum Alzheimer sau demență, la victime prinse sub viituri sau dărâmături.

Un câine care se pregătește împreună cu handler-ul său, de la cea mai fragedă vârstă, minim 2 ani înainte de atestare, iar apoi susțin sesiuni de reexaminare anual.

Micul Ceallapa, Marele Salvator

Eroii nu sunt o specie aparte! Nici când vorbim de oameni, dar nici când vorbim de patrupezi. Ceallapa putea să aibă un destin complet diferit. Putea să fie un câine obișnuit de apartament sau putea să-și ducă viața pe strâzi, ca atâția câini abandonați prin spatele blocurilor, în câmp, peste gardul instituțiilor sau în acest caz în grajdurile de lângă fostul bazin de înot de la Giulești.

Norocul a făcut că tocmai la Clubul Sportiv Rapid se antrena și Clubul Câinilor Utilitari, iar voluntarii au descoperit rapid cutia cu pui abandonată în locație. S-au gândit să deparaziteze puii așa că s-au întors a doua zi să ii ia pe toți, dar au mai găsit-o doar pe ea. Ultima. Singura. Cea abandonată și nedorită. Vlad, unul dintre voluntari, a botezat-o Ceallapa și a luat-o acasă, a deparazitat-o și a oferit-o spre adopție.

Nici așa nu a vrut-o nimeni. Timpul a trecut, Ceallapa a început să împartă biscuții cu băiatul lui Vlad, Călin, și astfel a devenit parte din familie. Vlad nu a pierdut timpu și a început să o pregătească pentru a deveni câine utilitar, iar în decembrie 2019, Ceallapa alături de Vlad au făcut parte din echipa de căutare a victimelor suprinse sub dărâmăturile cutremurului din Albania. 

Câinele salvat din grajduri devine salvator!

O intervenție ca-n filme

Erau primele ore ale dimineții de miercuri când ne-au scris prietenii de la Clubul Câinilor Utilitari, partenerii noștri de proiect de luna aceasta. Se întâmplase ceva!

În după amiaza zilei de marți, 13 aprilie, în jurul orei 16:00, s-a dat alertă: doi copii au dispărut în localitatea Gura Ocniței, jud. Dâmbovița, iar Comisarul șef local le-a cerut ajutorul. Imediat s-au mobilizat 11 voluntari cu 6 câini atestați pentru căutare în mediu natural și în maxim 3 ore de la alerta primită au ajuns în zona de căutare. Un număr impresionant de polițiști, jandarmi și voluntari erau deja implicați în căutare, inclusiv cu ajutorul dronelor.

Informații de la familie, prieteni, eventuali martori sunt puse cap la cap la fața locului. Unele zic că Maria ar fi fost supărată pe bunica ei pentru că a certat-o și că Robert a mai plecat de acasă și cu o altă ocazie, însă a revenit atunci.

Ceallapa, Toshi și Billy intră primii în misiune, fiecare cățel cu câte 2 voluntari, astfel încât să acopere cât mai eficient și rapid spațiul de căutare. Se folosesc toate modalitățile de comunicare, toate echipamentele avute la dispoziție și mediile de informare, pentru a câștiga timp. Și în jurul orei 01:00, când primii câini se întorceau din teren și trebuia să intre tura 2, misiunea s-a oprit. Copiii fuseseră găsiți!

Pentru acești câini de căutare și salvare formidabili și pentru formarea altora ca ei, luna aceasta facem #HAMtrenamementPentruViață, un teren de dresaj și antrenament unde prietenii de la Clubul Câinilor Utilitari pot forma o întreagă generație de salvatori gata să intre în acțiune oricând și oriunde.

Și cu puțin noroc de vreme bună săptămâna aceasta, lucrările au avansat considerabil. De la curățatul și nivelatul terenului și tocatul crengilor uscate, am trecut la curățatul și vopsitul containerelor, la pregătirea drumului de acces (noroc că a încăput buldozerul) și la luarea în primire a echipamentelor de antrenament sosite de peste mări și țări. Zilele astea turnăm și fundația pentru poartă și gard.

Teren de joacă și salvat vieți

Știți cum învață câinii să caute și să salveze? La fel cum învață cel mai bine și copiii: jucându-se.

O echipă de intervenție om-câine are nevoie de aproximativ 1.000 de ore de antrenament și pregătire ca să fie în cea mai bună formă în misiunile de salvare. Clubul Câinilor Utilitari are deja 10 câini atestați, 22 în atestare și 16 misiuni de căutare și salvare la activ, dintre care poate cea mai vizibilă a avut loc în Albania, după cutremurul de magnitudine 6,4 grade pe scara Richter.

Strașnic teren de joacă e gata lângă București, acolo unde am făcut luna asta #HAMtrenamentPentruViață! A fost nevoie de 40.000 kg de nisip, 120.000 kg de piatră spartă, 30.000 kg de pământ, 16 ore buldoexcavator, 16 ore bobcat, 8 ore cilindru compactor. Am scos rădăcini, am arat, nivelat 1.500 mp de teren, am cumpărat echipamente de comunicații și obstacole pentru antrenament, am montat camere de filmat, am pus poartă și am împrejmuit cu gard. Am făcut cuști, am iluminat terenul. Totul pentru zile negre și salvatori în patru labe! 

Împreună cu Asociația Clubului Câinilor Utilitari

Cu 10 ani în urmă, un grup de oameni au decis sa pună bazele Asociației Clubului Câinilor Utilitari (CCU), care să ofere ajutor persoanelor aflate în primejdie, pericol iminent și persoanelor cu dizabilitati utilizând câini special antrenați. De-a lungul timpului, una dintre echipe s-a specializat pe Terapie Asistată de Animale, iar cealaltă pe Căutare și Salvare persoane dispărute. 

Membrii CCU sunt voluntari cu experiențe și locuri de muncă variate ce își doresc să pună umărul la o schimbare în bine a societății. Fiecare din voluntarii echipei de Căutare și Salvare are câinele/câinii proprii cu care participâ la câte 3 antrenamente săptămânale, în care voluntarii simulează situații cat mai reale de căutare și salvare astfel incat sa fie pregatiti pentru a interveni alături de autorități.

Voluntarii sunt pregătiți ca în orice moment „se dă alarma” să lase jobul și orice altceva au de făcut și să participe în mod gratuit pentru a coordona activități de Căutare și Salvare persoane dispărute, în intervenții și misiuni (inundații, alunecări de teren, clădirilor prăbușite, explozii) alături de MAI, IGSU, ISU, DSU și alte asociații.

În prezent, echipa de Căutare și Salvare este formată din 30 de voluntari și 20 de câini. Visul este de a ajunge la o echipă de 500 de câini, dar înainte de asta trebuie amenajat terenul de antrenament cu obstacole și aparate specifice pentru câinii de căutare și salvare, dar și dotarea echipelor de intervenție cu echipamente de comunicații moderne. Așa că luna asta, la Asociația Zi de Bine facem #HAMtrenament!