19976 / 17000 de euro

965 donatori

31 zile

IULIE 2020 - GRADINA TERAPEUTICA

PROIECT FINALIZAT


Ce spun alții despre GRĂDINA TERAPEUTICĂ


Europa FM                                                  www.stirileprotv.ro                                 www.life.ro                                 www.wall-street.ro

www.bikersforhumanity.ro                         www.garbo.ro                              www.dilemaveche.ro                    www.stiripesurse.ro

Semințe de BINE

Halatul de molton și papucii de casă fac să pară că locul e o sufragerie în care te strângi seara la poveste. Cand zâmbetele de complezenta se sting, poveștile se aprind și, dacă le-ai câștigat încrederea, o să-ți vorbească despre patimi. Când n-au mai știut să distingă realitatea de imaginație, când n-au mai putut să țină în frâu nici frica, nici furia, nici rușinea. Când au crezut că sunt bine, căci medicamentele țineau fricile în frâu dar dincolo de gard, în realitatea spre care vor să se întoarcă, eticheta li s-a lipit pe fiecare fărâmă din corp și din minte. “Nu mai e nimic pentru noi afară! Nu se mai uită nimeni la noi ca la niște oameni!”

Pacienții Spitalului de Psihiatrie Eftimie Bălăceanca își petrec viața în izolare. Pentru ei am  construit o Grădina Terapeutică.

De ce?

Cu o floare nu se face primăvară dar cu câteva răsaduri bine alese și un loc amenajat special pentru ele poate să fie vară tot timpul anului pentru cei aproape 200 de pacienți internați în Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu. Medicamentele îi ajută să țină sub control afecțiunea de care suferă dar grădina le oferă un ROST. Într-o lume în care nu-și mai găsesc locul se vor simți din nou utili, vor putea contribui cu timpul și mâinile lor la ROD. ROST, ROD și TIHNA- asta ne dorim să dăruim în Iulie alături de fiecare Rac sau Leu sau pur și simplu om bun care simte că are ce oferi.

 

Cu cine?

"Știe cineva pe cineva care știe cum se face o seră?"

Așa a început colaborarea noastră, că doar nu vă imaginați că ne-am pricepe la ridicat sere. Era Iunie când am aruncat întrebarea pe FB, iar voi ați dat sfoară-n țară. Câteva ore mai târziu primeam un telefon de la Cristi de la Microgreens. I-am povestit cu entuziasm și n-a mai trecut mult până când ne-am văzut la locul faptei. 

Cristian Tudor, Vlad Zorzonel și Stelian Mustea sunt parteneri la Microgreens și am avut ocazia să-i cunoaștem mai puțin la povești și mai mult la muncă. Au proiectat sera, au negociat sume, au negociat timp, au dat la lopata, au tras cabluri, au plantat răsaduri și au stins ultimii lumina de fiecare dată. Pro bono, pentru un domeniu deloc fancy - pacienții de dincolo de zidurile înalte.

Munca la Grădina terapeutică a fost coordonată de ei. Mulțumim!

Voluntarii

Îi auzi din depărtare și-ți vine să te dai deoparte. Zgomotul motoarelor lor te fascinează dar în același timp, filmele cu motocicliști tatuați și înspăimântători au lăsat urme în imaginația noastră. Etichete. La fel cum au și oamenii pentru care ridicăm grădina terapeutică. 

Dincolo de etichete însă, băieții de la Bikers for Humanity sunt o gașcă de-a dreptul spectaculoasă. Când e de muncă,nu-i mai oprești. Și când cele 50 de grade din seră îi toropesc, dau drumul la apă, se răcoresc și-o iau de la capăt. 

Guys, you rock! 

Artiștii

Final touch 

Simțeam că lipsește ceva în tot cenușiul Spitalului. Lipsește culoarea. Și muzica. Un telefon și Amina, Ana și Alex, studenți la Arhitectură își încarcă pensulele în mașină și se ocupă de aprovizionare. Se consultă întâi cu Gili, pacient al Spitalului de vreo...dintotdeauna parcă. Îi știe fiecare cotlon și fiecare gri. Și-a petrecut aici o viață, de pe vremea când, student fiind a suferit o traumă care l-a făcut ca, din când în când, realitatea și imaginația să se împletească așa de mult încât i-a fost greu să mai înțeleagă care e ce.

Gili ar fi vrut să fie pictor. Până la expoziția la care visează, desenează pereții spitalului. Le-a fost ghid celor trei prieteni și într-o zi, de la răsărit până la apus au dat grădinii terapeutice culoare. 

Pe 31 Iulie, la inaugurare și-a făcut apariția în peisaj și muzica. Era puțin după micul dejun și, timizi - era cam multă lume după gustul lor, s-au retras în saloane. Când, deodată, s-a auzit pianul Cătălinei. Cătalina Chilimari. Corporatist. I-am spus cine-i va fi publicul și, fără ezitare, și-a luat partiturile și a venit. Sunetele i-au făcut întâi curioși. Apoi nerăbdători. Și rând pe rând, s-au adunat în fața Gradinii lor și s-au pus pe zâmbit. Bine, zâmbetul se poate să fi fost stârnit și de Iulia Violin. A fost o explozie de bucurie. Așa cum e și ea de altfel. A cântat cu bucurie, a cântat plină de viață, ca și cum ar fi fost la Ateneu.

Ei toți, pictori și muzicieni, au lăsat în mințile obosite de boală semințe de BINE. 

Vă mulțumim, prieteni!

Evoluția proiectului

În primele zile ale lunii Iulie ne-am concentrat pe definitivarea planurilor și strângerea de fonduri. Când ne-am apropiat de suma necesară au intrat în pâine excavatorul și basculanta. Au făcut echipă bună împreună. După delimitarea zonei  în care a fost amenajată sera am adus pământ și am nivelat terenul. 

În săptămâna 20-26 Iulie au fost aduse la spital toate echipamentele necesare - de la instalația electrică până la cea de irigație. 

Ultima săptămână din lună a fost cea mai intensă. Vremea ucigătoare - cele mai călduroase zile ale anului. Nu degeaba-i spune lui Iulie Cuptor. Împreună cu voluntarii am construim paturile de lucru, le-am pus folie, turbă și perlit. A fost ridicată structura metalică, acoperită cu folie, așezate ventilatoarele, instalațiile electrice și de irigare.

30 Iulie a rămas pentru detalii: pictat, răsaduri, curățenie.

Pentru că s-au strâns bani mai mulți decât ceruserăm inițial, am construit 4 foișoare - un strop de umbră fix pentru zile toride de vară. 

Ultima zi a lunii a fost cea a bucuriei împărțite. Rând pe rând, pacienții au coborât din saloane. Au ascultat muzică, au intrat în seră, au pus semințe. Mâinile lor răsucind pământul, concentrarea din momentele în care fiecare bob se așeza pe patul de cultură și apoi bucuria. Asta e imaginea cu care plecăm de la Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu unde, împreună cu voi, cei care v-ați donat ziua de naștere, am construit în Iulie Grădina terapeutică. 

La mulți ani!

Zi de BINE își încheie aici misiunea la Spital. Dar dacă vreți să dați în continuare o mână de ajutor pacienților internați acolo, scrieți-i iute Valentinei.


unu
doi
trei
patru
cinci
cinci prim
sase
sapte
opt
noua
zece
unspe
doispe
treispe
paispe