40000 de euro

31 zile

IANUARIE 2022 - CRESTEMBINE

CENTRU INCLUZIV PENTRU COPII CU DIZABILITĂȚI

«Am sindromul Down. Există o mare diferență între „a avea” și „a fi” Down. „A fi” te poate zdrobi. „A avea” arată că este doar o trăsătură a ta.»

- Pablo Pineda, prima persoană din Europa cu Sindrom Down care a obținut o diplomă universitară. -

E greu să te lupți cu Sindromul Down, deși cuvântul luptă n-ar avea ce să caute aici. Dar realitatea unei existențe cu sindrom Down presupune multă luptă. Cu un diagnostic deseori neașteptat, cu necunoscutul pe care îl aduce, cu adaptarea, cu integrarea - cu toate transformările pe care le presupune un destin diferit. Special.

Despre copiii speciali este luna Ianuarie. La copiii speciali ne gândim la început de 2022. La ei și la mai binele lor.

Așa că vom face, la Râmnicu Vâlcea, un centru multifuncțional psihosomatic pentru copiii cu dizabilități. Un loc în care acești copii și părinții lor să primească servicii de recuperare psihică, emoțională și fizică. Un loc unde să fie mai bine pregătiți și mai bine echipați să se integreze într-o lume care este, încă, insuficient pregătită pentru ei și pentru tot ce pot ei să ofere.

Copii mici cu nevoi mari

„O iubesc pe mami.” Opt ani a durat până să aud aceste cuvinte de la primul meu copil. Au fost ani întregi în care mă gândeam „Oare va reuși să rostească vreun cuvânt?”. Am căutat medicamente minune. Dacă ar fi existat, cu siguranță le-aș fi găsit. Terapia e cea care a făcut minuni. Acceptarea de asemenea. Perseverența, răbdarea, sunt cuvinte mari. Și în situația copilului meu cu autism au făcut minuni. Am avut nevoie de ajutor, nu am reușit singură. Cel mai mare progres l-am observat atunci când starea mea psihică s-a îmbunătățit. Atunci a reușit să se conecteze cu lumea asta și cu mine. Copilul meu special a avut nevoie să mă înțeleg și să mă accept pe mine ca mai apoi să îl accept pe el.”

În judetul Vâlcea sunt peste 1600 de copii cu dizabilități. Dintre aceștia, aprox. 900 sunt cu cerințe educaționale speciale, pentru care sistemul de învațământ special nu reușește să asigure programul de terapii specifice.

Chiar dacă în oraș există trei centre de terapii, niciunul nu oferă servicii care să aibă o abordare globală a recuperării copiilor cu dizabilități. De aceea, ne propunem să susținem Asociația AVA în amenajarea unui centru multifuncțional psihosomatic, care să ofere servicii de recuperare atât pe partea psihică, cât și fizică, cu un accent deosebit pe bunăstarea întregii familii și pe echilibrul psihologic al părinților.

Centrul de crescut BINE copii speciali

Prin amenajarea Centrului de la Râmnicu Vâlcea vom avea ocazia să ajutăm 40 de copii cu dizabilități (tulburare din spectrul autist, sindrom Down, ADHD, întârzieri în dezvoltare, diferite pareze etc.) din județ, cu vârste cuprinse între 2 și 15 ani. Dar dacă punem la socoteală și familiile lor, aparținătorii, prietenii, cadrele didactice și tot mediul social apropiat, ajungem să numărăm 400 de benficiari indirecți ai proiectului #CreștemBINE.

Ce e de făcut mai exact? Practic, se ia o clădire întreagă aflată într-o stare de-ți vine mai degrabă să o iei în cealaltă direcție când o vezi și se reface. De la fațada clădirii, casa scării, sala de așteptare, sala de ateliere cu pereți interactiv educaționali, sala de terapii ocupaționale și kinetorerapie cu spalier și un mic perete de cățărat, bandă de alergat, masă pentru kinetoterapie, oglindă cu bară de lemn pentru dans, sala de sport cu mai multe accesorii decât putem enumera, cabinet pentru psihoterapie, grupurile sanitare, la sala de logopedie și toate holurile de legătură. Oare le-am bifat pe toate?! 😊

În ianuarie avem de înlocuit și vopsit uși, geamuri și grilaje, zugrăvit, pus parchet, verificat calorifere, înlocuit sistem de iluminat, cumpărat și montat tot mobilierul, plus accesoriile specifice, schimbat jaluzele, renovat complet grupurile sanitare și multe altele la care sigur nici nu gândim acum, așa cum se întâmplă în orice șantier.

Sărbătoare pe șantier

Lucrările avansează super rapid și super bine la centrul multifuncțional psihosomatic pentru copii cu dizabilități, pe care îl deschidem luna aceasta la Vâlcea! Ieeeei! Avem calorifere noi (și sunt deja calde), am terminat cu reparațiile la fațadă și acum e pregătită de vopsit, am dat comanda și pentru mobilă, iar în culise ne pregătim deja pentru inaugurare (dacă ești din Râmnicu Vâlcea sau ai treabă acolo pe la finalul lunii, asta e invitația ta să ne faci o vizită).

Trupa de șoc - minunatele fete de la Asociația AVA - sunt zilnic pe șantier. În desagă duc prize și întrerupătoare, vorbe bune și încurajări și, când ocazia o cere, câte un tort surpriză. Al nostru unicorn șef sau persoana AIA pe care dacă ți-o suflă cineva ți-a stricat tot proiectul s-a trezit cu un tort pe cap, chiar de ziua lui, chiar când monta niște calorifere. Ce să faci... n-ai csf! S-a bucurat până la urmă.  Ah, îl mai cheamă și Petre. La mulți ani Petre!

Dacă cumva e și ziua ta luna asta, la mulți ani și ție, din inimă! Să fie una tare bună, fix așa cum ai nevoie de ea!

Iar de te bate gândul s-o faci și mai specială, donează-ți ziua pentru copiii și părinții care vor trece pragul centrului. Noi ți-am pregătit câteva tips&tricks ca să strângi bani mai mulți!

Împreună cu Asociația AVA

Maria Vlăsceanu este mamă și părinte de copil special. „În urmă cu 10 ani, când Teodora mea a venit pe lume sub semnul Sindromului Down, nu știam, atunci, că în fața mea se afla provocarea vieții mele și că, în același timp cu ea, mă născusem și eu ca părinte special.”

Alina Dina-Tanasie este psiholog, profesor, psihoterapeut în formare și părinte de copil cu autism. „De 8 ani am plecat într-o călătorie neplanificată, grea și plină de transformări. La 26 de ani m-am trezit ca picată din cer. Atunci am aflat diagnosticul. Acești 8 ani au însemnat un proces întreg de acceptare, a mea și a copilului meu.”

Maria și Alina au făcut echipă. Și această echipă poartă un nume cu semnificație – AVA înseamnă Autenticitate, Varietate și Acceptare, dar dacă te uiți cu atenție în DEX, „ava” înseamnă părinte, călăuză. Maria și Alina și-au propus să fie călăuze pentru alți părinți de copii speciali și să ofere, prin Asociația AVA, sprijin 360 °.

„Misiunea noastră este de a aduce liniște, echilibru, zâmbete pe chipurile copiilor cu dizabilități și familiilor acestora prin programe care să se axeze pe conectarea emoțională și mișcare, pe lângă învățarea cifrelor și literelor. Și părinții au nevoie de refacerea legăturii cu ai lor copii și cu ei înșiși.”