22416 / 20000 de euro

1112 donatori

30 zile

SEPTEMBRIE 2020 - CLASA DIN CURTEA șCOLII

PROIECT FINALIZATCe spun alții despre Clasa din Curtea Școlii


www.sparknews.ro                                                                    www.monitorulsv.ro                                                             Educația FnonF

Toamna se numără... copiii din clase

Îmi amintesc primăvara cu rarele ei ore de rusă din curtea Școlii Centrale. Soarele se strecura printre frunze, păsările făceau repetiții la cor, aerul proaspăt ne făcea să ne zgriibulim și profa ne trezea din reverie: Șto tî dielaeș? (ce faci?)

Atunci am prins cele mai multe cuvinte și mi-a fost cel mai drag să învăț. Când formalismul se împletea cu libertatea. 

Azi, contextul ne duce inevitabil în această direcție. Spațiile insuficiente din școli și obligația ca fiecare clasă să aibă un număr mai mic de elevi pentru a păstra distanța socială fac din “Clasa din curtea școlii” nu doar o bucurie pentru profesori și copii, ci și o necesitate. 

Din fericire, atunci când vremurile ne vor permite – căci într-o zi o să treacă și pandemia – doar vremea ne-ar mai putea fi obstacol să păstrăm bunul obicei de a învăța în mijlocul naturii.

În Septembrie vom amenaja clase în aer liber în două școli din județele Timiș și Suceava.

Dacă vrei să-ți donezi ziua pentru acest proiect, urmează pașii de aici.

UNDE?

În Bucșoaia, județul Suceava, 533 de copii așteaptă să înceapă școala. A fost bună vacanța, dar cam lungă dacă pui la socoteală și lunile în care s-a făcut școală dar nu prea. Online-ul e mai bun pentru jocuri decât pentru lecții, iar sprânceana ridicată găsește mai iute răspuns când ești față în față cu Doamna.

Sunt 3 clădiri ale școlii dar numai una poate fi folosită, celelalte fiind în renovare. Școala cu rândul o să fie o provocare. Mai mică însă, dacă în curtea școlii ar mai apărea o clasă, în aer liber. Colorată (căci puștii din școală, împreună cu voluntari, au mai pictat de-a lungul timpului prin clase), aerisită, cu foișor și pufi și bănci și voie bună.Pesac, județul Timiș, e o comunitate săracă. 240 de elevi și 17 profesori împart bunele și grijile anului școlar ce stă să înceapă. Ar fi vrut să strângem bani pentru o bibliotecă cu rafturi colorate și pufi numai buni de afundat în ei cu o carte frumoasă în mână.

Dar le-a făcut cu ochiul și povestea clasei în natură, în care să vii cu drag câteva luni pe an, la adăpost de soare și de ploaie. Cu iarna suntem încă în negocieri. 

Le-am promis că dacă reușim să strângem mai mulți oameni buni în jurul nostru, facem și biblioteca, să ne rătăcim liniștiți printre povești. 


De ce avem nevoie: foișoare, paleți, cauciucuri pe care nu le mai folosiți, white board, tabureți puf, bănci și mese.

Dacă ne puteți susține cu orice din toate acestea, dați iute semn pe [email protected] sau la tel.: 0725 565 375.

Cu CINE?

E musai s-o cunoașteți pe Oana! Oana Mîndruț. Nu e chiar James Bond, dar le rezolvă pe toate cătinel și ardelenește și cu buget mult mai mic decât cel de care dispune Mr. Bond.

Din 2014, prin Life Education for All, Oana și-a propus să facă activități de educație nonformală pentru copii și tineri dezavantajați și acțiuni de renovare a spitalelor de copii și a școlilor din întreaga țară. A organizat tabere pentru copii instituționalizați sau suferinzi, a dotat aproape 200 de saloane din 15 spitale cu audioteci, a făcut peste 600 de ore de terapie prin artă pentru 300 de copii internați în spital. 

Suntem tare fericite că ne-am făcut un prieten nou și de nădejde alături de care să învățăm și mai BINE în Septembrie!

Foișoare... in the making

La prima noastră deplasare „de proiect” am ajuns în Pesac, o comună de vreo 2400 de locuitori care trimite aprox. 180 copii la școală și 50-60 la grădiniță. Oamenii locului nu se au cu avuțiile și muncesc fie prin alte țări, fie la combinatele care încă mai sunt în picioare la Jimbolia sau Sannicolau Mare. 

Școala, construită în 1776, nu doar că încă stă în picioare, dar e o școală mândră, mare, destul de bine întreținută, cu tavane înalte de 4m și holuri largi. Clasele pot acomoda bănci la maxim 1m una de cealaltă, ceea ce nu e tocmai ideal în condițiile de față. 

Partea bună e că foișoarele noastre, care reprezintă deocamdată și singurul colț amenajat din curtea școlii, sunt montate și pregătite pentru începutul școlii. Profa de română ne-a mărturisit că e tare încântată că o să țină lecții și în curte, iar copiii deja se întreabă a cui o să fie clasa de afară. :)

Ce-am găsit și ce-am lăsat

#ClasaDinCurteaScolii a fost soluția la care ne-am gândit noi, împreună cu Life Education For All, pentru anul școlar 2020-2021, care a început ca niciun altul: cu temeri, cu incertitudine și, mai ales, cu o nevoie uriașă de spații largi și sigure pentru copii. Spații care, oricum, mai degrabă lipsesc. 

Acum, copiii din Bucșoaia, Suceava, au o clasă în curtea școlii. Acolo existau clădiri ale școlii, dar numai una poate fi folosită, celelalte fiind în renovare. Elevi sunt peste 550! Acolo, în curtea școlii, a mai apărut o clasă, clasa noastră în aer liber. Colorată (căci puștii din școală, împreună cu voluntari, au mai pictat de-a lungul timpului prin clase), aerisită, cu foișor și pufi și bănci și voie bună. 

La Pesac, în Timiș, trăiește comunitate săracă. 240 de elevi și 17 profesori împart bunele și grijile acestui an școlar. Tare le-a mai plăcut promisiunea unei clase în natură, în care să vii cu drag câteva luni pe an, la adăpost de soare și de ploaie. 

Cu sprijinul vostru, promisiunile s-au împlinit. 55 de sărbătoriți în Septembrie și-au donat ziua de naștere pentru această cauză. Alte zeci au trimis cuvântul SUS la 8845 și au donat 2 euro / lună. Și, deloc în ultimul rând, am avut parte de sprijinul decisiv al Societe Generale European Business Services S.A. Încrederea și sprijinul lor au făcut posibile patru spații de învățare sigure pentru sute de copii din sate defavorizate. 

Și noi și cei mici spunem un mare „Mulțumesc”!