30000 / 30000 de euro

31 zile

IULIE 2021 - BOOKTRUCK

PROIECT FINALIZAT

„Basmele sunt mai mult decât adevărate nu pentru că ne spun că există dragoni, ci pentru că ne spun că dragonii pot fi învinși.” 

Ești copil. E magic! Ești în acel moment al vieții în care orice e posibil. Spiridușii casei ies din ascunzișuri când râzi fiindcă pur și simplu ei iubesc râsul? Normal! Cana ta preferată a învățat într-o noapte să danseze de la o prințesă a dansului care se rătăcise în bucătărie? Sigur, sigur s-a întâmplat! 

Imaginația copiilor e absolut magică. Dar trebuie ocrotită, ghidată, îngrijită. Magia vârstei vine mereu și cu bucurii de nemăsurat, și cu sperieturi de neînchipuit. Iar cărțile pot fi minunate călăuze. Cărțile le pot da copiilor supliment de putere să-și înțeleagă și să-și gestioneze emoțiile. Cărțile le pot descoperi lumea asta mare cum puține călătorii o pot face. Cărțile sunt hrană bună și joacă minunată. Iar noi visăm ca ele să ajungă la cât mai mulți copii, pentru că multora le lipsesc.

În Iulie, la Zi de BINE, am făcut BookTruck, o bibliotecă mobilă care va împrumuta gratuit cărți în satele fără bibliotecă funcțională!

Află mai multe despre proiect în Media.

Destine pe 4 roți

Planul pentru BookTruck: a se transforma o dubă obișnuită într-o bibliotecă modernă și prietenoasă, cu rafturi care să poată găzdui peste 1.000 de cărți. Vrem culori puternice, marchize pe ambele părți care să protejeze de soare și de ploaie, pouf-uri și rafturi mobile astfel încât doritorii să poată consulta cărți și fără să intre în biblioteca mobilă. BookTruck-ul va sta câte o zi într-un sat, la care va reveni lunar, astfel putând să deservească 20+ comunități. 

BookTruck-ul se adresează în primul rând copiilor și tinerilor, dar va avea cărți pentru toate categoriile de vârstă. Oamenii vor putea împrumuta câte 4 cărți pe lună, pe care le vor returna într-o cutie specială amplasată într-un loc public din sat (cum ar fi magazinul satului). Pe lângă cărți, vom duce în sate și ateliere și activități interactive, plus „rafuri" cu bibliotecă vie (human library): oameni de diverse profesii care să poată povesti tinerilor ce înseamnă să fii medic, IT-ist, mecanic, arhitect, actor, etc. În fiecare lună, 500 de copii și tineri vor putea beneficia de cărțile și activitățile BookTruck-ului. 

Megafonul pentru povești

Când o auzi pe Irina Margareta Nistor cum povestește despre dragul de BookTruck, vrei pe loc să te urci și tu. „E o mașină așaaa… specialăăă (pauză de parcă vezi ceva nemaivăzut) care are și ooo… bibliotecă la bord și poa’ să meargă și-n satele cele mai îndepărtate.” Iar aici sigur, sigur, ești deja în #BookTruck și străbați sat după sat… stai că apar și copiii în goana mare!

Până acum puțin timp, doar făceam planuri, luam măsurători și visam. Dar de acum suntem așteptați să facem turul prin jurul Clujului. Vechea, Rediu, Bonțida sunt primele sate pe listă care așteaptă nou nouțul #BookTruck. Direct de la Street Delivery, artiștii de street art Kero Zen și Raw Ocu au transformat duba noastră albă și lipsită de magie în ceva chiar nemaivăzut, așa cum era și planul. Ceva care să te oprească în loc. Ceva care să dea frâu liber imaginației. 

Iar Victor, partenerul nostru de la Asociația Cărțile pe Față, s-a și pus la volan după ce a văzut exteriorul gata. Și mare magnet a fost #BookTruck la Roșia de Secaș, în județul Alba, unde Victor a însoțit într-o zi Caravana cu Medici. Entuziasmul copiilor a fost mare! Am descoperit că nimic nu se compară cu cititul la megafon, să se audă, cu voci de copii, cărți citite în difuzoarele unui microbuz transformat în bibliotecă! Așa bine ne-a făcut ieșirea de probă că după aia am dat repede gata și podeaua la interior, iar acum pregătim instalația electrică și rafturile cu cărți. Săptămâna viitoare inaugurăm oficial! 

O inaugurare de poveste

1.100 de cărți așezate pe rafturi, așteptându-și copiii. Și copiii au venit, veseli și curioși să exploreze „mașina cu aripi”, la prima ei tură prin sat. Și n-a fost unul, dar unul n-a fost, care să nu plece acasă măcar cu o carte împrumutată de la BookTruck - Biblioteca Umblătoare. 

Când vocea Irinei Margareta Nistor a început să se joace pe versurile lui Carmen Tiderle, copiii s-au așezat care pe unde a putut și au ciulit urechile. Și chiar și când magicianul Cristian Gruia și-a scos bagheta și din pălărie a ieșit un urechiat alb și mustăcios, se mai găsea prin biblioteca pe roți câte-un puști curios care explora lumea ce i se deschidea la picioare. Și directoarea școlii din Vechea umbla printre oaspeți cu un lighean plin ochi cu gogoși delicioase, ca să fie la BookTruck hrană bună nu numai pentru minte și inimă.

BookTruck, al 17-lea proiect susținut de Asociatia ZI de BINE, a pornit la drum! În prima lună, biblioteca mobilă va cutreiera satele Vechea, Bonțida, Rediu și Mărișel, unde va poposi câte o săptămână în fiecare. Până la finalul anului, cu Victor la volan, sperăm să punem cărți în mâinile a cel puțin 500 de copii.

Împreună cu Asociația Cărțile pe Față

Înainte de a fi o asociație, Cărțile pe Față a fost o campanie de promovare a lecturii, inițiată de Victor Miron, în ianuarie 2014. Ideea din spate era de a încuraja oamenii să aibă o poză cu o carte pe față pe rețele de socializare, în ideea că acele cărți care ne plac ne reprezintă și ne recomandă mai tare decât aspectul fizic. De atunci, în cei șapte ani de activitate, Victor Miron și asociația sa au gândit și implementat: Citești în autobuz și călătorești gratuit, Clasa cititoare (unde elevii care deja iubesc cititul devin ambsadori ai lecturii la ei în școală), Clubul de lectură Vocea Cititorului, Cabinet Stomatologic Anti-Cariat, Service Auto cu bibliotecă, Gala Cititorilor, biblioteci în parcuri (Litle Free Library) și multe alte proiecte creative. Scopul Asociației Cărțile pe Față este ca în 10 ani jumătate dintre români să citească două cărți pe lună.

Află mai multe despre Victor și Asociația Cărțile pe Față pe blog.