Economia Binelui

Eliza
08.12.2020

Când ne-am apucat să ne gândim la lucruri care pot să umple o „Pernă cu tihnă”, șosetele de lână au fost printre primele pe listă! Dar... de unde atâtea perechi? Ne-am gândit la bunicuțele care își înzdrăvenesc veniturile împletind șosete. Le știți sigur de pe la târguri sau de prin piețe. Dar târgurile și piețele au fost închise de pandemie...

Așa că partenerii noștri de la BertaLand au dat sfoară-n țară și, prin doamna Mioara din Brașov am ajuns la bunicuțe din Bod, Dumbrăvița, Bucium și Viscri. Și așa ne-am făcut cu 370 de perechi de șosete făcute cu mare drag de mâini tare bune. „Proiectul acesta mi-a umplut sufletul de bucurie și mă bucur că am putut să ajut,” mărturisește doamna Mioara. 

În imaginea de mai jos este o bunicuță din Mărginimea Sibiului, care a împletit toată vara cât a stat cu oile și a venit acasă cu desaga plină de șosete! Le-am luat și pe ale dânsei, pe toate! Nu-i venea să creadă: „Sigur, maică? Sigur mi le iei pe toate?!” Nu le-am luat, le-am CUMPĂRAT! Așadar, cu același buget (donat de sponsori generoși) am ajutat și bunicuțe care încă muncesc zi lumină pentru un bănuț în plus. 

Mai departe, vedeți și voi bucuria acestor două bunicuțe din Bucium care râd, povestesc și împletesc. Se bucură că le-am dat de treabă, cum nu? Împletesc de zor șosete pentru sute de bunici și bunicuțe care au nevoie de noi, de grija noastră, de gândurile noastre bune trimise către ei, de binele pe care putem să-l oferim. Măcar acum, de Sărbători. „Maică, apăi asta e bucuria mâinilor. Și bucuria mâinilor dă căldură picioarelor. Așa se umple și sufletul de căldură! Uite-așa se leagă toate pe lumea asta, uite-așa, bun cu bun..." Și noi credem ca tare bine s-au împletit faptele astea bune! :)   

Dar lâna de unde? De la Săcele, unde domnul Zsolt toarce lână așa temeinic, cum știe el că trebuie să se facă, la „mașina aia veche, dar tare bună!”. Și pentru că proiectul nostru a mai și crescut un pic de când s-au  împletiti primele șosete, am ajuns și la Buzau, unde ne-au ajutat doamnele de la Pam Pam Atelier să facem stocul. 

Țineți minte aceste vorbe de înțelepciune, de la una dintre bunicuțele noastre: „Depindem atât de mult unii de alții... La asta ne tot gândim de când a început proiectul, că suntem așa, ca verigile-ntr-un lanț și, dacă se rupe una, se rupe lanțul..."          

 

Abonare newsletter

Zi de zi adunăm povești, idei și inițiative pline de speranță și le punem într-un Jurnal de Bineri, care ajunge la voi în fiecare vineri, la țanc pentru un vibe pozitiv de weekend. Plus că aflați primii când mai lansăm un nou episod din podcastul Zi de Bine! Așa că abonați-vă și voi la newsletter!