Din culisele unei zile de naștere donate - Veronica Stanciu

Eliza
25.07.2020

La începutul Zilelor de Bine, noi am calculat că în fiecare lună peste 1.5 Milioane de români își sărbătoresc ori ziua de naștere, ori cea de nume. Și ne-am întrebat cum ar fi dacă măcar o parte dintre ei s-ar folosi de ziua lor pentru a face acel ceva care le mișcă sufletele și le dă un sens?

Știm și noi că cel mai greu e să începi. „Aș vrea să mă implic în ceva, dar nu știu de unde să o apuc, ce să fac, cum să fac.” Ei bine, noi avem idei! 12 la număr, câte una pentru fiecare lună din an. Ideile noastre țintesc câte o comunitate vulnerabilă și sunt gândite să creeze notorietate în jurul unor cauze ignorate și să implementeze câte un proiect umanitar pentru fiecare cauză în termen de 30 de zile. Sună cam Bine, nu? 

Așa i s-a părut și Veronicăi Stanciu! Născută pe 9 Iulie, Veronica a decis să își doneze ziua de naștere pentru cauza noastră de Iulie, care a constat în amenajarea unei grădini terapeutice pentru pacienții internați la Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu. Noi i-am spus mai bine „#semintedebine” și împreună cu Oamenii de Bine care și-au donat ziua de naștere în acest scop, exact asta am și reușit să facem - să plantăm câteva semințe de Bine în viețile extrem de izolate și dezolante ale celor care caută tratament la Bălăceanca. Proiectul a fost gata în 30 de zile și îl poți vedea pe site la categoria Proiecte. Mai jos, am stat de vorbă cu Viorica despre cum a fost pentru ea experiența de a-și dona ziua de naștere în scop umanitar. 

Ce faci de obicei de ziua ta? 

Sunt alături de ai mei cei mai dragi, familie și prieteni foarte buni. Dacă se poate să fie și undeva în natură și mai bine! 

De ce ai făcut altfel anul ăsta? 

Nu am făcut altfel, am ales doar să „redirecționez” cadourile pe care le-aș fi primit către oameni care aveau nevoie de un pic de sprijin. Am mai făcut asta și în alți ani. Eu sunt un om norocos, am destul. 

Câte zile mai erau până la ziua ta când ai început fundraisingul? 

Aproximativ o săptămână. 

Te-ai gândit la o strategie? 

Am creat un eveniment pe Facebook, în care am invitat oameni faini alături de mine, să ne bucurăm împreună de ziua mea. Nu m-a lăsat Facebook să invit pe toți cei pe care îi voiam aproape, așa că am postat zilnic câte un mesaj din suflet, atât în eveniment, cât și pe profilul meu. Am povestit sincer cât de mult îmi doresc să sprijin cauza aceasta și de ce este importantă pentru mine. M-am mai gândit să „transform” banii în plante și am îndemnat oamenii să „planteze” zâmbete împreună cu mine. Și am mulțumit. Tuturor și personal fiecărui donator, dacă mi-am dat seama cine este (nici acum nu știu care au fost toți donatorii anonimi). 

Ce ți-au spus prietenii când au auzit care e dorința ta? 

Am fost copleșită de mesajele și sprijinul lor! M-au felicitat, mi-au spus că se bucură să planteze împreună cu mine zâmbete, mi-au zis că simt și ei energia și bucuria mea. Știam că sunt înconjurată de oameni faini și buni, însă tot m-au emoționat enorm. 

De câte ori ai dat refresh paginii de Galantom? 

Cine a numărat? :))) Mă trezeam cu gândul la asta și eram toată ziulica acolo. Cum se modifica ceva, îmi tresălta inima! :) 

Cât de aproape sau de departe a ieșit proiectul față de felul în care ți-l imaginai? 

Când am ales 5000 RON target am râs singură, nu mă așteptam să strâng mai mult de un sfert. Așa că, vă dați seama ce a fost în sufletul meu când am trecut de 3000 RON? Am primit donații din Franța, Anglia, SUA. Așa de mare și magică este puterea lui ÎMPREUNĂ. Nu are granițe. 

Ce le-ai spune celor a căror zi de naștere urmează? 

Să se gândească la cadourile pe care le primesc an de an și de câte dintre ele chiar au avut și au nevoie, câte nici măcar nu li se potrivesc și pe câte le-ar putea oferi mai departe fără strângere de inimă. Apoi, să nu se gândească niciun moment că „cerșesc” (da, am auzit-o și pe asta). Nu cerșesc, pur și simplu în loc să primească, oferă. Și, împreună cu toți oamenii de BINE din jurul lor, reușesc mult mai mult decât ar face-o singuri. Calculul este simplu: dacă un om poate oferi 20 RON nu poți face enorm de multe lucruri cu acești bani, dar dacă 100 de oameni pot oferi 20 de lei, cu 2000 de lei poți face foarte mult. Puterea lui ÎMPREUNĂ este forța ce mută munții din loc și ne face să înțelegem că Universul ăsta are sens.

 

Abonare newsletter

Zi de zi adunăm povești, idei și inițiative pline de speranță și le punem într-un Jurnal de Bineri, care ajunge la voi în fiecare vineri, la țanc pentru un vibe pozitiv de weekend. Plus că aflați primii când mai lansăm un nou episod din podcastul Zi de Bine! Așa că abonați-vă și voi la newsletter!