Casa Blondie

Melania
01.03.2020

Era un ger de crapa si mama pietrelor cand am sunat-o pe Adelina. Era la Constanta si ma intrebam ce face la mare pe frigul asta.

Nu facea cine stie ce – doar statea departe. Era racita si nu-si permitea sa-si imbolnaveasca fiul. Fiul al doilea. Pe primul il pierduse de cativa ani. Amandoi aveau aceeasi buba: orice microb, orice virus le ameninta viata. S-au nascut cu o boala care are leac doar daca e tratata repede, in primele zile sau saptamani de viata. Cum lui Blondie nu i-a salvat nimeni viata, i-a salvat Adelina ce-a mai putut din ea oferindu-i iubire. Iubire cat incape intr-o viata cu clepsidra deja intoarsa pe jumatate. 

 

 

Cand s-a intors ne-am dat intalnire. Eu si Luciana pritoceam Zi de BINE si eram in cautare de proiecte carora sa le dam aripi.

Asa ca am intrebat-o pe Adelina la ce viseaza. De ceva vreme lansase si ea Asociatia Blondie care culege de pe unde gaseste copii abandonati sau care vin din medii defavorizate si ii ajuta: ba cu un transport in strainatate, ba cu tratamente, cu voluntari care tin copilul de mana si-l fac sa rada. De voluntari nu duce lipsa. A lansat un apel catre oamenii care vor sa vina in spital si sa le tina piticilor de urat. A primit peste 11.000 de inscrieri. Asa de multe ca nici n-a apucat sa le raspunda tuturor. Si nici spital asa de mare in care sa incapa toti nu va gasi. Dar asa, pe rand, vine care cand  poate si alina care cum stie.

Nu de voluntari duce lipsa Adelina ci de bani. Visul ei are nevoie de bani.

Dupa ce l-a pierdut pe Cristi, baiatul cu parul de aur, si-a promis cu cerul si cu pamantul ca daca pentru Blondie nu mai poate decat sa-I duca mai departe amintire, pentru ati copii va putea sa deschida intr-o zi un spatiu sigur in care, dupa operatii complicate, sa se poata recupera in tihna. Medicii sa nu mai fie nevoiti sa le faca externarea si sa-i trimita la moarte – da, nu o data li s-a intamplat sa-i trimita acasa dar din cauza conditiilor precare copilul sa se imbolnaveasca si gata. Si nici sa-i tina in spital pana la recuperarea totala si sa moara copii pe listele de asteptare in absenta unui pat liber.

Asa ca Adelina si-a propus sa deschida casuta Blondie. A gasit un apartament frumos, mititel, numai bun de pus in el jucarii de plus curate si patut si o gradina mica mica, cat pruncii care trec pragul casei. Dar lipseau banii de amenajare. Si banii pentru angajarea personalului care sa se ocupe de copii. Caci un astfel de spatiu are nevoie de oameni specializati.

Si visul Adelinei a crescut in mintea mea si si-a facut culcus la Zi de BINE. I-am promis Adelinei ca o sa strangem banii si ca la sfarsitul lui Martie casuta va fi gata.

Casuta Blondie a fost prima cauza a Asociatiei Zi de BINE, Asociatie care s-a nascut in aceeasi zi in care, la Otopeni, se tinea prima conferinta pe tema COVID. Cat ghinion sa ai! Dar chiar si asa, a meritat.

 

Abonare newsletter

Zi de zi adunăm povești, idei și inițiative pline de speranță și le punem într-un Jurnal de Bineri, care ajunge la voi în fiecare vineri, la țanc pentru un vibe pozitiv de weekend. Plus că aflați primii când mai lansăm un nou episod din podcastul Zi de Bine! Așa că abonați-vă și voi la newsletter!