27.09.2021

Când profesorii pun mâna pe bagheta magică a inovației

Tot sperăm să se întâmple ceva bun cu școala în care copiilor noștri le cam sunt cotonogite curiozitatea, creativitatea, bucuria de a întreba și de a afla.

citește mai mult...

25.08.2021

O picătură în viața unui copil dintr-un centru de plasament

7 ani, 2.500 de copii ajutați, 8.500 de voluntari – așa ar arăta într-o frază „CV-ul” Ajungem MARI, un proiect ambițios gândit și pus pe picioare de cea mai formidabilă dintre femei, Iarina Taban - președinte și fondator.

citește mai mult...

17.08.2021

Mamă de două ori și încă un pic

„Viața asta e teribil de complicată!” Iată o mantră pe care dacă o repeți îndeajuns o să ajungi să o lași să îți controleze viața și să îți paralizeze deciziile, ca o profeție care se împlinește singură. Cel puțin, așa funcționează la mine.

citește mai mult...

04.08.2021

Voluntarii care croiesc viitorul

La fiecare opt ore, o mamă își lasă copilul din brațe. Iar timp de 18 ani, copilul trăiește în brațele „sistemului”, într-un univers interior marcat de trauma abandonului. Sunt mii de copii abandonați în fiecare an în România, fiecare cu suferința lui unică, fiecare cu destinul său unic, dar toți, absolut toți cu aceleași nevoi uriașe de iubire, de grijă, de ocrotire și de siguranță.

citește mai mult...

22.07.2021

Victor Miron, din service-ul auto la volanul BookTruck

După cum spune chiar el, Victor Miron e, întâi de toate, un idealist cu inițiativă. În 36 de ani, a bifat mai multe inițiative în mai multe domenii, oprindu-se de câțiva ani la încercarea de a-i face pe români să citească mai des, ca fondator al Asociației Cărțile pe Față.

citește mai mult...

16.07.2021

#CaravanaMicroduș prinde viteză în a doua vară

Mai ții minte frumusețea de Microduș, prima noastră metamorfoză auto? Hai să vezi pe unde a ajuns acum, când sărbătorim un an de la proiect!

citește mai mult...

01.07.2021

Tips & tricks pentru o Zi de Naștere donată cu succes

Primul hop e cel mai greu – prima zi de naștere donată pentru o cauză umanitară.

citește mai mult...

28.06.2021

Copiii dascălului

Când ne-am apucat să strângem #100DeDoruri de România, nu am știut de unde să începem și unde să ne oprim. La prima vedere, părea un subiect intangibil... cum definești dorul, cum îl clasezi pe categorii? Și de unde începi?

citește mai mult...

18.06.2021

100 de Doruri și 1 Lume mai Bună!

În iunie, am pus 100 de doruri în 10 categorii și am făcut un traseu identitar al dorului de România în satul Corlățel, jud. Mehedinți, unde unul din cinci copii are cel puțin un părinte plecat în străinătate.

citește mai mult...

10.06.2021

Ateliere de dor

Mesajele de mai jos au fost scrise de copiii din Corlățel la finalul a 5 luni de ateliere de educație culturală, organizate în parteneriat cu Asociația Lume Bună, care au avut ca scop direct identificarea și asumarea a tot ceea ce face Corlățel să fie Corlățel și pe corlățeni să fie corlățeni, fie ei și plecați în străinătate.

citește mai mult...

07.06.2021

Proiectul anului la Zi de Bine!

12 cauze de Bine, câte una pentru fiecare lună a anului - așa am zis de la început că facem. Un calcul oricum ambițios și un experiment unic printre ONG-urile din România și nu numai.

citește mai mult...

25.05.2021

Despre București și oamenii lui, cu Iris Popescu - fondator AMAis

Cei mai mulți dintre noi mergem prin viață cu ochii închiși. Vedem cât să știm ce autobuz ajunge în stație, să ocolim o baltă, să trecem pe la semafor, să cumpărăm ce avem nevoie. Dar la nevoile altora, prea des avem ochii strâns închiși

citește mai mult...

14.05.2021

Realități și mituri despre viața cu lumina stinsă, cu Alex Cucu

Are părul lung și ascultă jazz și heavy metal. Cu alte cuvinte, Alex e programator. 😊 Care Alex? Alex Cucu, tech-lead în cadrul organizației AMAIS.

citește mai mult...

07.05.2021

Lecția despre hate și prejudecăți, predată de E.S. David Saranga la Studiourile Ferentari

Am zis că primul hop e cel mai greu - deschidem lumea către copiii minunați din Ferentari care s-au strâns să învețe cum să își croiască singuri un alt fel de viitor la trupa de teatru Playhood, și lumea îi va primi cu brațele deschise. Apoi am înțeles că nu e chiar așa. Am înțeles că asta e o conversație care trebuie purtată din nou și din nou dacă vrem să se schimbe ceva.

citește mai mult...

15.04.2021

Terapia cu animale: Ce este și pentru cine este benefică?

Dacă nu ai auzit până acum de Terapia Asistată de Animale (TAA) nu ești singurul. Deși este un tip de terapie care se practică în toate țările civilizate, cu rezultate impresionante, în România nu a prins mare avânt… nu încă.

citește mai mult...

08.04.2021

Lost and found: Totul despre câinii de căutare și salvare

Știați că un câine salvator este la fel de eficient ca o echipă de căutare formată din 50 de persoane? Nici noi nu știam înainte să începem #HAMtrenamentPentruViață și nici nu prea știam cu ce să mănâncă în termeni practici o acțiune de căutare și salvare.

citește mai mult...

17.03.2021

Un „nebun” se mută în Ferentari, iar restul e poveste... de dragoste

La început a fost... Ionuț. Ionuț Oprea. Actor profesionist, bătea drumul până în Ferentari ca să facă ore de actorie și educație alternativă cu câțiva puști, în cadrul asociației Policy Center for Roma and Minorities. Apoi și-a zis că n-are sens să tot bată drumul. S-a mutat într-o garsonieră, în cartier.

citește mai mult...

09.03.2021

Poveste de trezit adulții

Povestea aceasta ne întoarce în timp, undeva prin 2015, când în trupa de teatru PlayHood apare D.

citește mai mult...

08.03.2021

Când viața îți întinde covorul roșu... către fabrică

Acum doi ani, în urma unui casting reușit, R. s-a „pricopsit” cu un rol în filmul unuia dintre cei mai de succes regizori de film din România. După un scurt moment de euforie, pe R. îl trăznește realizarea că: „În două săptămâni avem prima repetiție pentru film!”, așa că se pune pe treabă rapid.

citește mai mult...

01.03.2021

Cei pentru care drumul către succes e pavat cu prejudecăți

De-a lungul timpului, trupa de teatru PlayHood a participat la multe festivaluri de teatru din țară, unde au fost aplaudați și premiați. Dar nu doar finalul e important de povestit, „the happy end”, ci și drumul până acolo.

citește mai mult...

25.02.2021

Oameni ca Mihaela Chiper

În fața nedreptăților, mulți dintre noi ne revoltăm. Ne revoltăm în sinea noastră, ne revoltăm pe Facebook, câteodată ne revoltăm și în grupul de prieteni. Cam aici se termină șirul revoltelor noastre. În fața victimelor, mulți dintre noi tăcem. Nu știm ce să spunem, cum să facem să aducem un plus într-o situație care e atât de clar pe minus. Apoi mai sunt oameni ca Mihaela Chiper.

citește mai mult...

18.02.2021

„Cozonacii proaspeți” - Viața ca supraviețuitor al traficului de carne vie

Nu-i spunem numele şi nici măcar prenumele pentru că băiatul ar putea fi identificat mult prea uşor. Dar îl mai cheamă şi Mihai. Acest prenume l-a primit recent, atunci când a fost botezat la Mănăstirea Râncaciov. La casa de copii nu-i boteza nimeni. Aveau, în schimb, educatori care îi închideau frecvent în camera de pedepse… îi spuneau camera neagră.

citește mai mult...

11.02.2021

„Trebuia să fiu protejată” – Povestea fetei cu ochii turcoaz

Mama a părăsit-o de mică. Nu a căutat-o niciodată şi nici nu are de gând. „Nu o pot ierta, o pot doar uita”, ne-a spus, rugându-ne să nu-i mai amintim de ea. Despre tata, în schimb, ar putea vorbi mult. Un om bolnav, care a făcut eforturi mari să o crească.

citește mai mult...

21.01.2021

Relația părinte-copil, prin lupa psihologului Yolanda Crețescu

Câteodată, relația dintre tine și copilul tău adolescent e ca o luptă în câmp deschis.

citește mai mult...

18.01.2021

Despre viața complicată a românilor, cu Paula Flutur, psiholog DepreHUB

E considerată boala secolului, dar nu vorbim despre ea. Generația celor născuţi în perioada 1980-2000 este cea mai deprimată generație în viață și lucrurile nu par să se îmbunătățească pentru generațiile de puști care vin după. Doar până acum câțiva ani, trăiam feriți de lucrurile astea.

citește mai mult...

14.01.2021

Când nici perfecțiunea nu-i de-ajuns

În stație la metrou, în sala de sport, pe terenul de fotbal sau de baschet, în gașca mare, gălăgioasă, plină de viață și de îndrăzneală - acolo parcă nimic nu-i tulbură. Că nicio grijă nu-i ajunge. Dar fă un pas mai aproape. Privește cu atenție. Ascultă… Undeva printre ei, e Andrei.

citește mai mult...

07.01.2021

Generația dintre răsfăț și dispreț

Se spune că trăim astăzi o dramă generațională tăcută, o dramă fără glas, fără strigăte, fără zbatere. O cufundare profundă în singurătate, individualism, frici și anxietăți fără număr până când în final realizăm că am pierdut până și simpla voință de a mai trăi.

citește mai mult...

22.12.2020

Alături de copiii de la Marie Curie, împreună cu IMMOFINANZ

Pe cât de problematic social și economic a fost 2020, pe atât de îmbelșugat cu fapte de Bine s-a dovedit a fi sfârșitul de an! Pe lângă proiectul nostru dedicat lunii Decembrie - #PernaCuTihnă – am pornit într-o altă inițiativă, de data asta menită să îi ajute pe copiii cu diagnostic de fibroză chistică din cadrul Spitalului Marie Curie din Bucureşti. Parteneri care ne suflă în pânze: IMMOFINANZ!

citește mai mult...

21.12.2020

La final, ca la început – alături de personalul medical

Era în primăvară. Era începutul. Atunci când ne uitam în jur și nimic nu mai era de recunoscut… Mai țineți minte? O teamă teribilă ne cuprinsese pe toți, iar frica parcă vibra în aer. Toți trăiam aceeași mare înfricoșare: ne temeam pentru viețile noastre și ale celor dragi. Și ne temeam că, în caz de nevoie, vom ajunge la spitale cu medici lipsiți de protecție și copleșiți de situație.

citește mai mult...

20.12.2020

Diamantele neșlefuite ale României

Dacă te iei doar după nume, mai că ai îndrăzni să îți dai deja cu presupusul – o doamnă, nemțoaică (evident), cu bani (evident), își găsește de lucru făcând ordine prin România săracă, hai să-i zicem proiect de pensionare. Și câte păcate gratuite ne-am face să gândim așa!

citește mai mult...

18.12.2020

Cea mai frumoasă meserie din lume - „Super-erou de Bacău”

Ce ne place poate cel mai mult la modelul pe care l-am adoptat, de a dedica fiecare lună din an unei cauze specifice, este ocazia de a cunoaște atâtea organizații și oameni de Bine care mișcă lucrurile în țara asta. Mult mai mulți decât am fi crezut, luminând fiecare câte un colț de țară căzut în umbră și uitare.

citește mai mult...

14.12.2020

BertaLand, un tărâm care împletește visuri cu nevoi

Asociația BertaLand este (încă) o asociație mică. Dar inima Laurei este mare, maaare de tot. Și e în pregătiri pentru acest proiect încă de când era mică de tot. Ne bucurăm să avem așa parteneri pentru #PernaCuTihnă și vă invităm să îi cunoașteți și voi și să îi susțineți!

citește mai mult...

12.12.2020

Pentru 10 aniversări neîmplinite

În Decembrie, toți copiii știu ce vor: să vină Moșu`, cu desaga plină. Pentru acest Decembrie, 31 de copii din Piatra Neamț s-au rugat însă, pentru ceva diferit, pentru cel mai Bun cadou dintre toate: să vină acasă Mama, să o sărbătorim că împlinește 68 de ani, să fim iar împreună!

citește mai mult...

08.12.2020

Economia Binelui

Când ne-am apucat să ne gândim la lucruri care pot să umple o „Pernă cu tihnă”, șosetele de lână au fost printre primele pe listă! Dar... de unde atâtea perechi? Ne-am gândit la bunicuțele care își înzdrăvenesc veniturile împletind șosete. Le știți sigur de pe la târguri sau de prin piețe. Dar târgurile și piețele au fost închise de pandemie...

citește mai mult...

29.11.2020

#SCUTPENTRUSPITALE - Premiul GOLD la PR Awards

Au trecut 9 luni de zile. Zi de zi, împreună cu voi, de 9 luni facem cât de mult și de BINE putem. Dintre toate aniversările, pe aceasta o simțim atât de specială. E, cumva, destul de firesc, nu-i așa? De 9 luni am avut nevoie mai toți pentru primul strigăt, primul zâmbet, prima îmbrățișare.

citește mai mult...

20.11.2020

Ce trebuie să știi despre obținerea unui ordin de protecție

„Sunt Larisa, am 40 de ani și am un băiețel de 12 ani ce a fost diagnosticat cu ADHD.  Sunt căsătorită de 9 ani cu un bărbat care mă jignește, mă bate cu pumnii și picioarele, mă amenință.

citește mai mult...

15.11.2020

Ce poți face dacă ești agresată

„Primii ani ai căsătoriei au fost liniștiți, ne mai certam și noi ca orice cuplu, dar nu mă lovea. Ușor, ușor au început jignirile, acuzele, sfidarea, apoi loviturile. Și-a arătat încet adevărata față - egoist, orgolios, însetat după putere și deținerea adevărului suprem, un om tiranic.

citește mai mult...

10.11.2020

Câte relații, atâtea forme de abuz la care să fii atentă

„Sunt Carmen, am 29 de ani, 3 copii și 2 surori. Sunt căsătorită de 5 ani și de mai bine de 2 ani sunt victima abuzului. Mai bine zis...am fost victima abuzului pentru că am decis să plec...

citește mai mult...

28.10.2020

Binele învinge - Sondaj: 75% dintre români și-ar dona Ziua!

Acum mai bine de șase luni de zile, am făcut un pariu. Ne-am uitat în jur și am observat un lucru - că vecinii, prietenii, cunoștințele noastre și nu numai au început să își arunce privirea în zare, cu sete să găsească o semnificație mai mare pentru zilele reduse la obligații, treburi și griji.

citește mai mult...

26.10.2020

Natalia și Adi sau Cum se fabrică miracole românești

Natalia Ghinghină și Adrian Secal sunt geniile visătoare din spatele proiectului EduBuzz! La doar doi ani după ce au ajuns în Augustin ca profi Teach for Romania, visurile celor mici au prins ecouri nebănuite în sufletele celor doi profi care au pus la cale un plan în premieră pentru România!

citește mai mult...

19.10.2020

REHAU România - Prima companie care își donează ziua de naștere!

În luna octombrie am crescut! Comunitatea noastră de prieteni s-a mărit cu încă peste 1.000 de Oameni de Bine/donatori, dar și cu prima Companie de Bine!

citește mai mult...

12.10.2020

„Dragă LEGO,”

Cam așa și-a început dr. Jon Sutton, psiholog și redactorul-șef The Psychologist, ceea ce nu poate fi interpretat decât ca o mărturisire/scrisoare de dragoste pentru faimoasele jucării LEGO.

citește mai mult...

05.10.2020

Când și-a donat Simona ziua

Când începem un proiect nou, ne uităm mai întâi la cel pe care tocmai l-am terminat și numărăm...

citește mai mult...

14.09.2020

Prima zi de școală în pandemie- povestește Oana Mîndruț

Pe 14 septembrie am intrat în noul an școlar. Cu toții, chiar și cei fără copii de îmbrăcat în uniforme, am simțit la unison grijile părinților, pericolul care îi poate paște pe micuți, dar și pe atâția învățători și profesori trecuți de 60 de ani. Și poate mai mult decât orice, am simțit falimentul de 30 de ani al sistemului de învățământ românesc.

citește mai mult...

10.09.2020

Back to School?! Interviu cu Andreea Irimia (prof. Teach for Romania)

Septembrie era luna „Back to School”, doar că în 2020, după o vară pandemică, întoarcerea la școală se face cu multe semne de întrebare agățate în coada unei expresii pe care am crezut-o bătută în cuie.

citește mai mult...

27.08.2020

De la dubă la microduș – povestea Cenușăresei, spusă de Deltamed

Astă iarnă, când am pus în calendarul proiectelor pentru 2020 #caravanamicroduș, am făcut-o cu toată încrederea că e un proiect musai de făcut și cu toată neîncrederea să-i zicem „caracteristică” unor femei „provocate tehnic”.

citește mai mult...

23.08.2020

Impresii după prima clăbuceală

A fost o zi de miercuri, 19 august, când mașinăria noastră fantastică, care a stat în atelierul auto câteva luni de zile bune, a ajuns într-un final la Iași, în poarta Fundației Bethany, partenerii noștri de proiect.

citește mai mult...

03.08.2020

Cu Fundația Bethany, în #caravanamicrodus

În România anului 2020, aproape jumătate din populația din mediul rural este săracă și foarte săracă, 90% din populația de la sate nu este racordată la sistemul public de canalizare, 53,1% dintre locuințele din mediul rural nu au toalete în case, iar unui medic ar trebui să îi revină 1.581 de pacienți.

citește mai mult...

25.07.2020

Din culisele unei zile de naștere donate - Veronica Stanciu

La începutul Zilelor de Bine, noi am calculat că în fiecare lună peste 1.5 Milioane de români își sărbătoresc ori ziua de naștere, ori cea de nume. Și ne-am întrebat cum ar fi dacă măcar o parte dintre ei s-ar folosi de ziua lor pentru a face acel ceva care le mișcă sufletele și le dă un sens?

citește mai mult...

17.07.2020

LEGO - jucării de Bine

Dacă se poate găsi un simbol echivalent al fericirii de copil, cu siguranță LEGO e în top. Piesele colorate care se potrivesc încă din anul 1958 până în ziua de azi sunt cunoscute și pentru cooperare și joaca/munca în echipă. Brick Depot | Magazine Certificate LEGO a intrat în echipa noastră de fapte bune. Deja combină cauzele tare frumos!

citește mai mult...

13.07.2020

Fericire sau Sens?

Ai văzut vreodată un om deschizând un borcan de Nutella, iar lângă el stând un câine care primește un treat? Aceeași sclipire de fericire în ochi. Dacă omul ar avea coadă, cu siguranță ar da din ea. Știu pentru că și eu mi-am surprins coada imaginară învârtindu-se în cercuri, gata să decoleze în fața raftului cu dulciuri de la magazin.

citește mai mult...

08.07.2020

Pentru Oamenii ei - visul unui asistent social

Nu știu cum se face dar asta e singura fotografie cu ea pe care am găsit-o.

citește mai mult...

25.06.2020

Implicarea face diferența - Katharina Scheidereiter (manager CSR Kaufland România)

La final de Iunie, au răsărit ca de niciunde primele picturi murale din curtea unor spitale pediatrice.

citește mai mult...

17.06.2020

Prichindei în patul de spital – Sfaturi de la psiholog pentru părinți

A fi părinte presupune traversarea și trăirea unui larg registru de emoții și experiențe, de la cele mai fericite, împlinite și pline de iubire, la cele mai triste, furioase sau înspăimântătoare.

citește mai mult...

11.06.2020

Sweet Damage Crew pictează #ZiduriDeBine

Cu o activitate internațională, multiple premii la festivalurile de street art naționale și internaționale și expoziții recurente în galeriile de artă din țară, Sweet Damage Crew este una dintre cele mai cunoscute echipe de artiști graffiti din România.

citește mai mult...

05.06.2020

Asociația EDIT vine în campania de Iunie

Asociația pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului (E.D.I.T.) este ONG-ul care ni s-a alăturat pe partea logistică pentru a ne ajuta să ducem la bun sfârșit cauza lunii Iunie.

citește mai mult...

01.06.2020

Iunie - Zid de BINE

Pandemia ne-a închis în case. Aprope 3 luni de izolare socială în care privitul pe geam ne-a devenit constantă.

citește mai mult...

10.03.2020

COINCIDENȚE

Din seria coincidentelor care te fac sa ridici din spranceana: Ce ma bucur ca ai ales cauza Blondie! imi spune buna mea prietena Mirela Oprea. De ceva vreme ea tine un curs tare frumos.

citește mai mult...

01.03.2020

Casa Blondie

Era un ger de crapa si mama pietrelor cand am sunat-o pe Adelina. Era la Constanta si ma intrebam ce face la mare pe frigul asta.

citește mai mult...

 

Abonare newsletter

Zi de zi adunăm povești, idei și inițiative pline de speranță și le punem într-un Jurnal de Bineri, care ajunge la voi în fiecare vineri, la țanc pentru un vibe pozitiv de weekend. Plus că aflați primii când mai lansăm un nou episod din podcastul Zi de Bine! Așa că abonați-vă și voi la newsletter!