30 zile

SEPTEMBRIE 2022 - TRIBUNA PARC

PROIECT FINALIZAT

Se dau: o curtea școlii mare, mare, cu multe flori și atât de mulți pomi fructiferi că poți să le zici „livadă”. Se mai dă și-o ceată de copii care a avut noroc de o „Doamna” care a sădit în ei poftă și drag de citit. Acestea fiind datele problemei, vine întrebarea: cum poți duce educația un pas și mai departe într-un spațiu atât de generos, dar totuși prea puțin prietenos?

Tot anul, elevii de a VI-a din Cornești, comuna Miroslava, jud. Iași, alături de arhitecta Alexandra Berdan și de profesoara de matematică Diana Gheorghe au luat problema pe toate părțile și, după ce-au cercetat toate colțurile, ungherele și cotloanele, au venit cu un plan: să facă-n curtea școlii un fel de spațiu de ateliere și dezbateri. 

I-au zis Tribuna Parc, iar noi, la Zi de Bine Moldova, am fost tare bucuroase să-i ajutăm s-o pună pe picioare!

„My school can be cool”

Așa se cheamă programul dezvoltat de Asociația De-a Arhitectura care caută ca într-o țară în care lucrurile se schimbă greu, să împuternicească elevii și profesorii să transforme singuri, prin propria viziune, spațiul în care învață. Și, până la urmă, să vină cu drag în locul în care își petrec poate cei mai importanți ani din viață. 

Timp de un an de zile, școala care se înscrie în proiect primește un arhitect voluntar care e de fapt un ghid pentru elevi, cât și pentru profesori, în explorarea propriei școli, la „ora de arhitectură”. E un proces colaborativ, de durată, care cere multă răbdare, pentru că nu există răspunsuri imediate, ci multe explorări: „Să punem un acoperiș aici sau dincolo? Dacă deschidem colțul ăsta, ce se întâmplă dincolo?”

Implică multe desene, scheme și post-it notes. Ușor nu e, mai ales pentru copiii de azi, mulți dintre ei crescuți cu gratificarea imediată, dar e cu atât mai special. Se dezvoltă gândirea critică, conștientizarea impactului asupra mediului, dar mai ales realizarea faptului că putem și trebuie să contribuim împreună la crearea unui viitor mai bun în comunitățile noastre. Puțin câte puțin trebuie să facem ceva în coridoarele alea imposibil de reci și întunecate, să scăpăm de băncile pe care te așezi ca pe ace, de curtea betonată cap-coadă, de gangul prin care ți-e și frică să treci…

Copiii care își îmbunătățesc singuri școala

Școala Gimnazială „Dimitrie Anghel” din Cornești, județul Iași, a fost construită în 1879. Corpul vechi al școlii, o clădire ca un conac cu cerdac, a fost extins în anii ’60 și renovat apoi în 2010 și 2012, dar cei aproximativ 100 de elevi din toată comuna Miroslava care învață aici nu au un loc potrivit de recreere. Puținele bănci amplasate lângă gard sunt foarte deteriorate, iar zona îngustă de acces se supraaglomerează ușor. 

Timp de un an școlar, elevii din clasa a VI-a, alături de o echipă formată din arhitecta Alexandra Berdan și profesoara de matematică Diana Gheorghe, au luat la pas culoare, săli de clasă și și-au împărtășit unii altora locurile în care se simt cel mai bine sau cele care le displac. Copiii au descoperit cum anumite spații, prin simpla formă pe care o au, prin felul cum sunt mobilate sau cum intră lumina naturală sunt mai bune pentru studiu, altele se potrivesc mai bine pauzelor, iar altele pur și simplu te obosesc.

„După ce am analizat aproape tot anul școala și curtea școlii, am hotărât să construim un loc de relaxare pe dealul din spate. Am văzut la ora de arhitectură mai multe propuneri, cu diferite forme de bănci și amfiteatre. Cele cu un singur loc nu ne-au plăcut, pentru că nu putem vorbi în grup. Băncile prea lungi nu sunt practice, că nu ne mai auzim toți când vorbim, iar cele în formă de scară sunt prea incomode. Băncile cu spătar prea înalt îi deranjează pe cei din spate. Băncile lângă gard ne împiedică să ne deplasăm în voie. Nu ne gândim să modificăm mult terenul, pentru că e scump și s-ar putea să nu avem cu ce să construim. Nu vrem hamace sau bare verticale pentru cățărat, ci bănci cât mai simple și folositoare, care să ne placă. Un loc unde să putem sta la soare sau să facem ore,” spun elevii clasei a VI a.

Tribuna Parc

„Doamna, da’ cine credeți c-o să fie de acord cu ideea noastră? Să fim serioși, cine-o să de bani pe un proiect de curtea școlii gândit de niște copii. O să vedeți, lumea o să zică «Duceți-vă cu prostiile voastre de copii, asta ne trebuie nouă?!»” Nici nu vă imaginați cât de ușor pot fi făcuți copiii fericiți. Le dai încredere că pot face singuri lucruri, îi ghidezi discret, dar constant, apoi îi ajuți să dea viață planurilor lor. E de-ajuns să îi iei în serios, să le dai încredere, că prind un curaj și-un entuziasm… mamă, mamă!

Tribuna Parc e numele proiectului gândit de elevi și e un amfiteatru-parc cu bănci personalizate, amplasate pe terenul în pantă din spatele școlii. Tribuna e cool pentru că ține loc de multe - un loc confortabil și sigur de discuții și petrecere a timpului, o zonă de relaxare, stat la soare și mâncat prostioara cumpărată de la magazin, un spațiu alternativ pentru orele de dirigenție și clubul de șah, o zonă de galerie la meciuri, un miniteatru pentru serbări și proiecții de film, un loc unde părinții pot sta jos cât timp așteaptă să iasă copiii de la grădiniță. Va fi un punct de reper în viața școlii, dar și a întregii comunități. Un spațiu pe care elevii să-l simtă al lor.

Copiii, alături de îndrumători, au lucra la realizarea proiectului din faza de concepție și până la ultimul șurub răsucit în scaun. Au măsurat, au planificat, au cărat, vopsit, montat și la final s-au bucurat tare! Până la urmă, ce poate fi mai satisfăcător decât să vezi realizat un lucru pe care l-ai gândit chiar tu și la care ai pus mâna, la propriu, să îl construiești? Și ce bucurie mai mare decât aceea de a crea ceva pentru comunitatea în care trăiești?

Împreună cu De-a Arhitectura și A+noima

De-a Arhitectura este o comunitate de profesioniști ai mediului construit şi profesori care modelează un viitor mai bun prin educație de arhitectură pentru copii, tineri și adulți. Programele asociației promovează creativitatea și inovația și îi ajută pe copii să se pregătească pentru lumea reală, devenind activi în comunitățile lor și îmbrățișând valorile mediului construit.

A+noima este un atelier de arhitectură fondat în Iași care construiește sustenabil și valoros, cu resurse puține, spații coerente care fac viața mai frumoasă celor care trăiesc în ele. Mai mult spațiu, mai multă lumină, mai multă utilitate, mai multă valoare și, pur și simplu, mai multă bucurie. 


AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENER STRATEGIC

SPONSORI SILVER