0 / 35000 de euro

0 donatori

30 zile

IANUARIE 2021 - TEEN LINE

Adolescența e perioada aceea bizară din viață în care umbli legat la ochi pe cea mai nesuferită graniță a existenței: nu mai ești copil, dar nici adult nu ești încă. Iar asta ți se și amintește constant, în vreme ce tu te simți dimineața copil, la prânz om mare, iar cinci minute mai târziu te întrebi dacă nu ești, cumva, dintr-o altă lume, de pe o altă planetă. 

Totul se schimbă. Corpul se transformă, pe dinafară și pe dinăuntru, pe unde s-a pornit un nemaivăzut asalt al hormonilor. Iar schimbările nu-s toate la suprafață. Unele sunt subtile, ascunse, nebănuite declanșatoare de crize sau drame. Adolescența e vârsta la care începe să se resimtă presiunea din exterior. De pretutindeni și de la oricine. De la părinți cu așteptări copleșitoare, din familii complicate cu drame majore, de la profesori lipsiți de răbdare și de înțelegere, de la colegi care nu știu să interacționeze decât prin bullying, poate fi presiunea de a posta imaginea unei vieți perfecte pe social media, poate fi o societate întreagă care cântă în cor „Ce mare scofală e să fii adolescent?!”

O statistică de acum doi ani spunea că, în România, 8 din 100 de liceeni s-au gândit la sinucidere. Acum doi ani! Iar de atunci lucrurile nu s-au îmbunătățit! Gândește-te că ai fi avut în clasă trei colegi pe cale să ia o decizie ireversibilă. Poți să ți-i imaginezi cei trei colegi? Să le dai nume? Să le vezi sfârșitul și ce ar fi însemnat asta pentru tine la acea vârstă? 

Adolescenților cărora le fuge lumea de sub picioare le dedicăm luna Ianuarie. 

Fost-am adolescent odată

Adolescența este prin excelență vârsta schimbărilor și a vulnerabilităților. Un adolescent le trăiește pe toate la intensități pe care nici nu și le-ar putea imagina posibile. O ceartă cu un prieten are potențial de dramă cu trădări shakespeariene. Un examen devine Everestul, simbol al succesului absolut sau al eșecului catastrofal. O iubire… prima iubire... oh, dacă se duce, e ca și cum viața însăși se duce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O altă realitate este că adolescența, chiar dacă este o experiență prin care am trecut cu toții, nu mai e ce-a fost odată. Astăzi, la nivel global, depresia reprezintă una dintre principalele cauze de boală și dizabilitate în rândul adolescenților, iar OMS afirmă că suicidul a devenit a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, cu jumătate dintre cazurile de tulburări emoționale aparând în jurul vârstei de 14 ani, dar rămânând neidentificate. Consecința directă? În până la 70% dintre cazuri, adolescenții și copiii care au avut un episod depresiv îl vor repeta în cel mult 5 ani, dacă nu vor dezvolta alte tulburări de comportament, anxietate, fobii (Asociația Americană de Psihiatrie). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vestea bună este că adolescența este totodată o vârstă de oportunități pentru prevenție, pentru a-i ajuta pe tineri să facă alegeri necesare pentru sănătatea lor mintală, care să nu le limiteze oportunitățile de a duce o viață împlinită ca adulți. Identificarea timpurie a depresiei și intervenția ar putea preveni evitarea unor suferințe care ar putea dura întreaga viață. 

Este nevoie de educație cu privire la simptome, evoluție și tratament atât în rândul adolescenților, cât și la nivelul școlilor, familiilor, comunităților online și offline. Și este nevoie urgentă de o linie de ajutor direct, de suport non-stop, de informații corecte, fresh și relevante, adaptate nevoilor și ritmului de viață a unei generații de adolescenți nativi digital. Cu asta ne ocupăm la început de 2021!

Teen Line - Pentru că nu mai vrem „să le dăm cu seen”

 
Teen Line va fi primul proiect integrat de sănătate emoțională/prim ajutor emoțional din România dedicat adolescenților între 13 și 21 de ani.

Teen Line va fi o mână întinsă de care să se prindă atunci când simt că îi înghite negura unor gânduri greu de pătruns. Teen Line va fi o platformă unde pot să calce ferm și liberi, liberi de propriile temeri și liberi de judecățile și prejudecățile altora. 

În Ianuarie, vrem să le spunem adolescenților că nu e nevoie să facă față singur crizelor emoționale sau problemelor generate anxietate și depresie, indiferent de mediul de proveniență și de condițiile de viață! CUM? Prin suport psiho-emoțional dedicat: helpline gratuit, cu acoperire națională, disponibil 24/7. Prin psihoeducație: facem o platformă online dedicată și o populăm cu articole și materiale video de la psihologici, cu informații de specialitate, pe înțelesul tuturor.

Începem Noul An așezând Noua Generație în centrul problemei și în văzul tuturor, pentru ca durerile lor să nu mai fie băgate sub preș, cu un simplu „seen” rămas fără răspuns.  Le oferim informațiile științifice, cadrul și instrumentele necesare pentru a-i ajuta să facă alegeri sănătoase pentru bunăstarea lor emoțională și pentru a ști ce au de făcut în cazul în care se vor confrunta, la un moment dat, cu depresia sau anxietatea. Dacă vrei și tu să participi, te încurajăm să îți donezi ziua de naștere sau de nume, completând formular de AICI

Împreună cu specialiștii de la Asociația Happy Minds

Cauza de Ianuarie o derulăm împreună cu Asociația Happy Minds, o echipă de specialiști (psihologi clinicieni, psihoterapeuți, psihiatri, nutriționiști) coordonată de Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut cu o experiență de peste 16 ani în domeniu, președintele Asociației Happy Minds și fondatorul proiectului depreHUB.

Happy Minds este un ONG specializat pe dezvoltarea de programe naționale de sănătate mintală, cu o abordarea unică a tipologiei depresive, „360 grade” - oferă suport psiho-emoțional prin Helpline; evaluează bunăstarea emoțională prin screening-uri online pentru depresie și anxietate; oferă program gratuit de psihoterapie pentru cazurile sociale. 

Toate aceste activități se desfășoară sub umbrela depreHUB, primul hub antidepresie din România ce reunește serviciile de consiliere și terapie pentru prevenția, evaluarea, dignosticarea și tratamentul depresiei, lansat anul trecut de Happy Minds. În momentul de față, depreHUB asigură accesul la programe de sănătate mintală pentru copii, tineri, adulți și vârstnici, indiferent de mediu și condițiile de viață.

Pentru Andrei. Pentru Iulia. Pentru sutele de copii ca ei!

Andrei este clasa a X-a și face fotbal de performanță. Dar nu se simte ca un campion și nu este cel mai popular din școală, așa cum ne-au învățat filmele americane să credem. De fapt, când era în clasa a IV-a, băieții din clasă au făcut un concurs și au pus un pariu: care dintre ei reușește să-l facă să plângă cel mai repede. Concursul s-a desfășurat pe durata unei săptămâni, timp în care ceilalți colegi nu aveau voie să vorbească cu el. De atunci au început problemele lui și în fiecare zi până încep orele simte un clocot în stomac și tremură. Nu se poate concentra, nu poate învăța și când simte că „bubuie” pe dinăuntru, se taie pe mâini ca să elibereze presiunea.

Andrei tremură chiar și la meciuri. Se uită doar la antrenor înainte de meci. Până la urmă, antrenorul a fost singurul care i-a spus „Bravo!” în toată viața lui. Familia?! Cu un tată care are grijă doar de fiii săi campioni din fosta familie și cu o mamă care suferă în tăcere de frică să nu fie părăsită de soț, Andrei trebuie să își găsească drumul, liniștea și fericirea singur.

La fel și Iulia! La 13 ani (clasa a VII-a), Iulia merge la terapeut pentru că nu își mai poate controla gândurile negre despre moarte. Nu doarme și are o tristețe care o sfâșâie. Pentru ea fiecare zi este tot mai greu de trăit și nu mai are încredere în nimeni. Copil singur la părinți și cu tatăl director de școală, presiunea performanței atârnă cumplit de greu în viața ei. Când a început să aibă probleme, în clasa a V-a, părinții au mutat-o la altă școală într-o clasă pilot, cea mai bună din oraș, fiind convinși că starea ei de rău era dată de lipsa de stimulare dintr-o clasă „normală”. Iulia nu s-a integrat, iar viața de zi cu zi a devenit un calvar...

Citește poveștile celor doi adolescenți pe Blog și vei vedea cum ei și sute de alți copii pe lângă ei suferă în tăcere pentru că sunt convinși că dacă nu sunt destul de buni, atunci nici nu merită să fie iubiți. 8 din 100 de liceeni români se gândesc la sinucidere, iar cifrele nu spun aproape niciodată toată povestea. Pentru ei, în Ianuarie facem Teen Line - linie de prim ajutor emoțional din România dedicat adolescenților între 13 și 21 de ani!