0 / 35000 de euro

31 zile

MARTIE 2021 - STUDIOURILE FERENTARI

Vii pe lume într-o lume care nu e deloc prietenoasă cu tine. Acolo unde te-ai născut clădirile sunt mici - meschin de mici, urâte, gri, murdare, îngrămădite. Acolo, sărăcia e mare și pericolele sunt multe: droguri, prostituție, violență. La școală nu prea ajung copiii, iar dacă ajung, renunță des. 

Alții copii povestesc că s-au născut și cresc într-un cartier sau altul. Tu te-ai născut și crești în ghetoul din București. Ești un copil de Ferentari. 

Ce poți face când lumea în care te-ai născut și crești e plină de sărăcie, suferință și pericole? Poți descoperi restul lumii doar cu puterea de neegalat a imaginației și a poveștilor care îți deschid larg poarta și te lasă să fii parte din ele. Cum se poate face asemenea magie? Cu teatru!

Cu 7 ani în urmă, la școala generală 136, un actor profesionist - Ionuț Oprea - ținea prima oră de actorie pentru câțiva copii din Ferentari. De-atunci, a apărut o trupă de teatru, trupa s-a mărit și a devenit familie - Familia PlayHood. Fiecare oră petrecută de copii la teatru nu e doar evadare din ghetou, e cărămidă pusă trainic la temelia unei lumi mai bune decât cea în care au avut neșansa să deschidă ochii.

Copiilor din Ferentari le trebuie teatrul. Aer proaspăt și curat pentru mințile și inimile lor. Iar teatrului îi trebuie un sediu cumsecade.

Familia PlayHood are nevoie de ACASĂ. O facem în martie!

Pentru că rom înseamnă om

Playhood a început cu o misiune simplă – hai să folosim artele vizuale și ale spectacolului ca să-i ajutăm pe copii să-și dezvolte abilități de bază ca cititul, scrisul și gândirea critică. Așa au început atelierele de „teatru cu ciocolată”, la Clubul de Educație Alternativă sau pe holurile școlii 136 iar, mai apoi, în garsonieră la domnu’ Ionuț, profu’. Copiii veneau cu povești din cartier, el venea cu ciocolată și împreună scriau și se jucau de-a teatrul. 

De la un punct încolo, joaca a devenit serioasă, iar rezultatele au întrecut aștepările. Au venit festivalurile din țară și din afara granițelor, evenimente publice și private, roluri în filme și colaborări cu profesioniști ca Ada Solomon, Radu Jude, DOR (Decât o Revistă) și mulți alții. În  alte cuvinte, un model de succes atipic pentru Ferentari, care strigă din toți bojocii: „rom înseamnă om”. 

Sute de copii și adolescenți au trecut prin mii de ore de mentorat la atelierele Playhood care au devenit repede neîncăpătoare, prea mici pentru visurile tot mai îndrăznețe ale copiilor care au învățat să se ia în serios, care și-au descoperit valoarea. 

„Visăm de câțiva ani la “Studiourile Ferentari”, un fel de “Hollywood de Ferentari”, unde noi și colegii noștri să încercăm să devenim mai buni, mai educați, empatici și profesioniști.  Visăm la un spațiu în care să transformăm lipsa accesului la educație in meserie”, spun astăzi cei aproximativ 30 de copii care s-ar înghesui în continuare în garsonieră dacă n-ar fi COVID. 

Vom deschide Studiourile Ferentari într-un spațiu comercial din cartierul Ferentari. Un spațiu de 90 de metri pătrați și 3 camere în care vor fi amenajate două studiouri: un studio audio, respectiv un studio foto/video, dotate cu toate echipamentele necesare pentru filmele și poveștile pe care le au mereu de spus. Dacă vrei și tu să ne ajuți, poți să îți donezi Ziua de Naștere sau Ziua de Nume chiar AICI

În cinstea lui Dinți

În anul 2016, după trei ani de mentorat și de negociat cu norocul, opt copii și adolescenți din Ferentari au urcat pe scenă în fața câtorva sute de perechi de ochi și urechi,  să vorbească cu sinceritate și umor despre viața din ghetou. Adolescenți sau oameni de teatru, televiziune sau film, au râs și au plâns, iar la final s-au declarat schimbați în percepții și prejudecăți. Astfel, într-o mare de aplauze, o gașcă de copii a devenit o trupă de teatru. 

Printre cei opt era și Dinți, aplaudat de câteva sute de oameni, fericit cu gura până la urechi. După festival a fost însă nevoit să renunțe la teatru, pentru că trebuia să muncească. Astăzi este în pușcărie. Un copil aplaudat de sute de oameni a devenit pușcăriaș la nici doi ani distanță. Alți doi colegi au ajuns și ei după gratii. Alți doi nici nu mai sunt astăzi printre noi. 

În drumul unora dintre ei spre garsoniera PlayHood calcă pe seringi, fac slalom printre gunoaie, sar peste șobolani cât pisicile și sunt martori involuntari la acte de violență și cruzime greu de imaginat… detalii de peisaj, normalizate, pierdute printre glume și alte sisteme mentale de auto-apărare.

„Visăm ca proiectul nostru să treacă linia nevazută a cartierului cenușiu și să convingem cât mai multă lume că o secundă de educație înseamnă o secundă de libertate. Sau că anii lipsă de școală cu sau fără discriminare, se transformă aproape garantat în ani de pușcărie cu executare. Că numărul străzii pe care te naști nu trebuie să fie transformat în sentință. Că uneori, nu doar părinții, dar și școala abandonează copii. Că să te învețe cineva ce și când să mănânci, e un privilegiu. Sau cum zice colegul YoYo într-o poezie din spectacolul nostru Aleea Stereotipurilor: <<Că valoarea ta umană nu-i un strat de melanină / Că pigmentul de pe piele nu conține heroină>>.”

Împreună cu Asociația Ferentari

Înainte de a se constitui într-o structură asociativă, Playhood a funcționat ca un club de teatru bazat pe munca voluntară a unui actor profesionist, Ionuț Oprea, în cadrul asociației Policy Center for Roma and Minorities, care desfășura activități în proximitatea ghetto-urilor din cartierul Ferentari. Anul trecut, în plină pandemie, s-a înființat Asociația Ferentari, din nevoia de a ține pasul cu succesul și dezvoltarea proiectului PlayHood. Mădălina Dorobanțu și Ionuț Oprea, cei doi actori profesioniști care reprezintă asociația și care de ani de zile sunt ancorele umane de care se agață zeci de copii pentru a scăpa din ghetou, își doresc ca PlayHood să devină un nod cultural-educațional, conectat la viața culturală și educațională a Bucureștiului. 

În cei șapte ani de activitate, performanțele tinerilor au crescut foarte mult, iar în momentul de față, puștii din cartier au început să viseze să poată să vină la PlayHood. Munca lor a fost recunoscută de artiști de top și de mass media, iar unii dintre copii au început să primească roluri plătite în diferite producții. În inima Ferentariului, câțiva copii vor să arate ce pot. Vor o șansă.