0 / 50000 de euro

0 donatori

31 zile

DECEMBRIE - PERNA CU TIHNA

Sărbătorile o să fie complicate pentru toată lumea anul ăsta, dar mai ales pentru cei singuri. Iar cel mai rău, pentru bătrânii singuri. Fără familie sau cu familia plecată în afară, cu gândul că sunt cei mai expuși în fața virusului, perspectiva e pentru ei sumbră. Adesea, tot ce-și doresc e să pună capul liniștiți pe o pernă. 

Așa că în Decembrie facem proiect pentru ei: O pernă încărcată cu bunătăți, pentru sărbători mai tihnite. 

Un Crăciun în tihnă

Se zice că poți să îți dai imediat seama cât de civilizată și dezvoltată e o țară după felul în care își tratează bătrânii și copiii. Ne întrebăm ce ar zice mamaia Maria despre asta. La 70 de ani, cu cei 800 de RON (pensia de urmaș după soțul ei) abia își cumpără medicamentele de inimă, circulație și artroză, umple butelia, plătește curentul și ia una, alta de mâncare. Familie are... 3 copii, 8 nepoți și 8 strănepoți, dar mai mult îi ajută ea pe ei decât ei pe ea. Noroc cu grădinița de legume pe care a reușit să o amenajeze în curte cu ajutorul unui ONG...

Ca mamaia Maria sunt o mulțime de bunici în România. Câți exact, nu se știe. În România, lipsa anchetelor sociale și statisticilor oficiale este mai degrabă un indicator puternic al situației de la firul ierbii, care din anecdotă în anecdotă a devenit o rușine națională binecunoscută de toată lumea – oameni lăsați de izbeliște în pragul vârstei a treia, cu pensii ridicole și probleme de sănătate și sociale cu care trebuie să se lupte singuri... inclusiv în fața pandemiei.

Dacă cineva i-ar întreba ce își doresc mai mult, mulți dintre ei ar spune că dorințele sunt pentru cei tineri, care mai au putere de visare... ei n-ar mai vrea decât ca la finalul zilei să poată pune capul liniștiți pe pernă, fără grija zilei de mâine. În prag de sărbători, ne vom asigura că asta chiar se întâmplă. În Decembrie, ne jucăm „Tot ce încape într-o pernă” și pregătim 500 de pachete a câte 500 de RON pentru 500 de bunici din județele Bacău și Brașov.

CU CINE?

Fundația de Sprijin Comunitar Bacău (F.S.C.) este unul dintre cele mai mari ONG-uri din România, ce își desfășoară activitatea într-o zonă cu mari probleme sociale, regiunea estică a Județului Bacău. Fundația desfășoară programe ample în domeniul social, medical, educațional, care îmbunătățesc condițiile de viață pentru vârstnici, bolnavi în faze terminale, copii provenind din familii sărace, comunități rurale izolate și persoane cu dizabilități. De-a lungul timpului, cu ajutorul oamenilor de bine, FSC a putut să se implice și să contribuie la îmbunătățirea vieții a peste 25.000 de copii și bătrâni din Bacău, aflați în nevoie și marginalizați social.

Asociația BertaLand dezvoltă programe sociale care ajută la integrarea socială și îmbunătățirea calității vieții pentru copii din familii cu situații financiare precare, pentru seniori care au nevoie de ajutor și de un adăpost, dar și pentru animale abandonate sau abuzate, prin asigurarea terapiilor conexe între cele trei categorii vizate. Obiectivul asociației pe termen lung este Centrul "BertaLand", o soluție de găzduire temporară sau definitivă a celor care au nevoie de un cămin și/sau de supraveghere - bătrâni abandonați în spitale sau care trăiesc singuri, bolnavi și izolați; mame singure care nu pot să lucreze pentru că nu își permit un after school; copii din centre de plasament care nu se pot ajusta în afara sistemului.

Lista de cumpărături

Dacă luna asta vrei și tu să le întinzi o mână de ajutor celor care au crescut o generație, atunci te încurajăm să îți donezi Ziua de Naștere sau Ziua de Nume pentru asta și să transformi ce cadouri ai fi primit într-un cadou mult mai mare pentru ei... dar și pentru tine. :) Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de AICI

Dacă nu e Ziua ta de Bine luna asta, nu-i nimic. Cu un simplu sms cu textul SUS la 8845 ne poți dona 2 euro pentru acest proiect sau poate fi o donație lunară, tu decizi! Noi îți mulțumim oricum! 

Însă, dacă vrei să faci cadoul cu adevărat special și să îi adaugi o tușă personală, am deschis și o listă de cumpărături! Astfel, poți pregăti singur pachetul pe care apoi trebuie să îl trimiți către una dintre organizațiile partenere, în funcție de unde vrei să ajungă - la bunicii de pe lângă Brașov (Asociația BertaLand) sau la bunicii de pe lângă Bacău (Fundația de Sprijin Comunitar Bacău)

Poți alege să cumperi personal din lista de mai jos, doar ai grijă să încapă într-o față de pernă (50x60). :)

  • Lenjerie pat (150x200 + față pernă 50x60); Pătură; Șosete de lână;
  • Periuță de dinți (soft); Pastă de dinți pentru gingii sensibile; Apă de gură;
  • Săpun dezinfectant; Dezinfectant mâini și suprafețe; Cremă de mâini hidratantă;
  • Cutie de măști medicale (50 buc.); Vată și spirt; Șervețele nazale;
  • Vitamina C (1.000 mg); Propolis; Ceai (soc, cătină, măceșe);
  • 1 Borcan de miere; 2 Borcane de gem; 
  • Zahăr; Sare; Ulei; Făină; Orez; Mălai; Griș;
  • Salam uscat; Brânză (cutie); Pate de rață;
  • Cozonac; Cafea măcinată

Pentru bunicii noștri

Mamaia Adela nu și-a închipuit că o să prindă 94 de ani. Și nici că bătrânețea avea să fie așa de grea pentru ea. Căsuța veche și sărăcăcioasă în care își duce zilele alături de fiica ei în vârstă de 52 ani, cu dizabilități și diagnosticată cu cancer mamar de doi ani, este singura ei “avere”. Anii de muncă la CAP i-au adus doar o pensie de agricultor de 750 de lei. Ceilalți doi copii, unul la Bacău și altul în Italia, o vizitează foarte rar. „Ei au necazurile lor, ce să mai aibă și grija mea,” spune mamaia cu tristețe în priviri. Mai are câte o vecină care o mai vizitează, dar de când cu pandemia nu mai trece nimeni pe la ea. Una dintre bucuriile rămase e slujba de Duminică, pe care o ascultă la radio și care o face să nu își piardă nădejdea că fiica ei se va face bine. Mamaia Adela e doar unul dintre bunicii din satul Stănisești, județul Bacău, pe care vrem să îi ajutăm în Decembrie.

Alți bunici sunt din județul Brașov, de unde e și mamaia Aglaia, care la 86 de ani își alină singurătatea doar cu animalele din prin curte. Nu se gândește prea mult la tinerețe, pentru că o apucă plânsul amintindu-și că ”omul ei” s-a prăpădit. La fel și singurul ei copil, răpus de cancer. Nepoții pe care îi are nu o mai vizitează demult, ceea ce îi aduce și mai mult amar în suflet, singurătate și neîmplinire. Își aduce aminte cum odată era în putere, dar azi nu se mai încumetă să facă drumul nici până la medicul comunal. Cu toate astea, nu se plânge de neajunsuri, de pensia mică și de sărăcie, că stă singură, că mai mereu e frig în casă, că durerile de încheieturi nu o lasă să doarmă, că nici nu mai aude bine. Își duce traiul zilnic cu demnitate, fără a-i împovăra pe alții cu problemele ei, iar în momentele de singurătate citeste cărti de rugăciuni, măcar așa se simte mai aproape de Dumnezeu.

După o viață întreagă de muncă și probleme, bătrânețea trebuie să însemne mai mult decât tristețe și singurătate. Din păcate, mulți dintre bunicii noștri se sting în uitare și nepăsare, doar umbre ale oamenilor care au fost odată!