12803 / 35000 de euro

686 donatori

30 zile

AUGUST - MICRODUS

Atenție, se deschid ușile!

Pandemia ne-a vorbit încă o dată, în termeni extrem de duri, despre igienă și importanța ei. Despre cum spălatul pe mâini nu e un moft, ci o necesitate. În lipsa lui ne punem viața în pericol.

Microduș este felul captivant în care putem să-i atragem pe copii și, de ce nu, și pe părinții lor, în discuții despre cum putem avea grijă de sănătatea noastră. Un autoturism tern adaptat într-o mașină colorată, dotată cu duș, toaletă și chiuvetă care le permite și exercițiu și practică în materie de igienă. MICRODUȘUL va porni în caravană, cu stații multiple prin satele Moldovei, împreună cu fiecare Rac sau Leu sau Fecioară sau pur și simplu om bun care simte că are ce oferi. 

Dacă vrei să-ți donezi ziua pentru acest proiect, urmează pașii de aici.

Caravana cu sănătate

Aproape 25% din populaţia României are WC-ul în fundul curţii și oamenii se spală în lighean.  

Când casa unei familii arată ca cea din fotografia de mai jos, e lesne de înțeles că acolo condițiile de igienă sunt extrem de precare și, în consecință, riscurile sunt foarte mari în ce privește sănătatea copiilor și familiilor lor.

Din 15 August, Microduș pleacă în caravană în cât mai multe sate din județul Iași. Ne așteaptă copiii din sate îndepărtate, unde sărăcia și lipsa educației își spun cuvântul: comuna Vladeni, satele satele Broșteni, Vîlcele, Alexandru cel Bun; comuna Liteni, respectiv satele Ulmi și Liteni, comuna Prisăcani – satele Prisăcani și Măcărești, comuna Răducăneni – satele Răducăneni și Trestiana și satul Scobinți. Însoțiți de o echipă veselă de voluntari dar și de un medic prietenos, vom sta de vorbă cu cel puțin 300 de copii, dar și cu părinții lor, despre norme elementare de igienă dar și despre riscurile nerespectării lor.  Microdușul – dușul mobil  intră tiptil în ecuație. Pentru mulți dintre ei, va fi primul duș din viața lor, dar sperăm ca o astfel de experiență să le arate că există și o altă realitate, dincolo de curtea săracă în care trăiesc, și să îi motiveze să lupte pentru o viață mai bună.

Cu CINE?

De aproape 20 de ani, Fundația Bethany susține copiii și tinerii aflați în dificultate prin sprijin terapeutic, educațional și financiar.

Echipa Fundației a dezvoltat  programe de terapie pentru copiii cu dizabilități, consiliere și educație parentală, programe de sprijin pentru educația copiilor din mediul rural și programe de voluntariat, ca formă de implicare în comunitate.

Cum arată grozăvia?

Adicătelea e un soi de microbuz din care am scos scaunele și am pus cabine de duș? Fix așa dar altfel. O dubă Ford Ducato țanțoșă de numa numa s-a trezit peste noapte că n-a mai rămas decât cabina șoferului din ea! Restul a fost dat jos și acum se reconstruiește bucată cu bucată.

O să aibă scară nouă, un generator, ba chiar și două ventilatoare. 2 dușuri și chiuvetă. Și cabine de schimbat pe deasupra. Să mai zicem și de aerul condiționat? 

Noi nu mai zicem nimic. Vă lăsăm imaginația să zburde și ne spuneți la final dacă se apropie de felul în care visăm noi toată grozăvia asta pe 4 roți.

de unde am pornit
etapa 1 a
etapa 1 c
microdus 21 iulie