5280 donatori

31 zile

NOIEMBRIE 2020 - IUBIREA CARE BATE LA OCHI

PROIECT ÎN DERULARE

 

În luna Noiembrie am strâns aproape 60.000 de euro destinați proiectului Minerva - un dispozitiv deghizat într-o bijuterie care să le ajute pe victimele violenței domestice care au obținut un ordin de protecție să acceseze rapid 112 la vederea agresorului. Minerva va ajunge în 2021 la peste o mie de astfel de victime. Pașii următori în acest proiect sunt achiziționarea dispozitivelor și configurarea lor din punct de vedere tehnic, proceduri care iau timp. Dăm de veste imediat ce Minerva va fi gata. Mulțumim pentru sprijin! 

UPDATE ianuarie 2022: Dispozitivele Minerva au ajuns la DGASPC-uri din țară, iar acestea au început să le împartă victimelor care vor intra în acest program.  

UPDATE septembrie 2021: Vești bune! Dispozitivele Minerva au fost configurate la producător conform indicațiilor tehnice primite din partea autorităților și au ajuns în România! În prezent se află în posesia Agenției Naționale Pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați, care urmează să le distribuie mai multor DGASPC-uri din țară, pentru ca în final acestea să le împartă victimelor care vor intra în acest program.  

 

Ce spun alții despre Iubirea care bate la ochi

www.prwave.ro                                                                                  www.wall-street.ro                                                                      www.iqads.ro

www.revistabiz.ro                                                                  www.mihaivasilescublog.ro                                                www.andreicismaru.ro

Dacă te bate, de ce stai? De ce?

Stă pentru că simte că n-are unde să se ducă. Și, probabil, de cele mai multe ori chiar nu are.

Stă pentru că nimeni n-a apărat-o niciodată și, probabil, crede că aceasta e viața pe care o merită.

Stă pentru că ajunge să nu mai creadă în nimeni și în nimic. În primul rând, în ea. Nici nu știe dacă a crezut vreodată cu adevărat.

Stă pentru că forța pe care o exercită un agresor e inimaginabil de mare și de confuză și o înfășoară într-o nevăzută rețea de lanțuri care rup în carne vie.

Stă pentru că încă mai e rostită, cu râsete și cu convingere, oribila vorbă veche “Dacă nu te bate, înseamnă că nu te mai iubește!”

Și stă pentru că, atunci când, în sfârșit, și-a adunat ultimele rămășițe de putere și a strigat după ajutor, strigătul ei disperat s-a spart în cioburi risipite pe nicăieri.

În 2019, aproape 8.000 de românce au obținut ordin de protecție. 30% dintre ele au fost încălcate și sunt încălcate în fiecare an. 

În Noiembrie, Zi de BINE este alături de miile de femei victime ale violenței domestice!

CE FACEM?

În România anului 2020, siguranța fizică a unei femei depinde de mulți factori în afara propriului control! Câteodată, nici tot curajul din lume și nici tot ajutorul specializat nu este suficient pentru a trăi zilele fără frică, fără a te uita mereu peste umăr, fără a te întreba cine te va ajuta dacă sau, mai bine zis, când va veni...

În cadrul campaniei, 1000 de femei, victime ale violenței domestice, vor avea acces la MINERVA, un dispozitiv mascat într-o bijuterie, care le ajută să apeleze rapid 112 dacă agresorul încalcă ordinul de protecție. 

În Noiembrie, donează-ți ziua de naștere pentru ca aceste femei să aibă un plus de siguranță în viețile lor, un plus de liniște, un răgaz, o șansă pentru a o lua de la capăt! Intră AICI și urmează pașii. Durează doar câteva minute! 

PENTRU CINE?

Pentru cine facem dispozitivele MINERVA? Pentru mai bine de 1.000 de femei al căror partener a încălcat ordinul de protecție menit să-i țină la distanță sigură!


În fiecare zi, 137 de femei sunt ucise la nivel global de un membru al familiei (UN Women). În România, 1 din 4 femei recunoaște că a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener (FRA, 2014), iar 1 din 3 că s-a confruntat cu o formă de violență de-a lungul vieții (FRA, 2014). Dincolo de aceste cifre sunt mult mai multe voci care cer îndurare doar în șoaptă și care păstrează abuzul ca pe un secret murdar de care se simt vinovate sau ca pe un dat cotidian al vieții în România.


Unele femei reușesc să scoată răul din „Acasă” sau să plece cu totul, punând distanță regulamentară între vechea și noua viață. Această distanță, fie că înseamnă ordine de protecție emise de judecători, fie că înseamnă ordine de protecție provizorii emise de polițiști la fața locului, nu înseamnă însă nimic dacă nu este respectată. Aproximativ o treime dintre ordinele de protecție emise de instanțe sunt încălcate anual. Din aceste 30% de cazuri, doar 2% ajung să fie judecate în instanță. Ce se întâmplă în restul cazurilor? Unele femei nu mai apucă să povestească...

CU CINE?

Violența domestică e o zonă despre care e greu de vorbit. Și mai greu de acționat. De multe ori dramele se petrec între pereții caselor, fără ca cineva să știe sau să poată interveni. Pentru prima oară am decis să lucrăm nu cu una, ci chiar cu mai multe asociații din domeniul violenței domestice, care împreună aduc toată experiența și expertiza necesare unui proiect atât de sensibil.

Centrul FILIA are o experiență de 20 de ani în activități de susținere și promovare a drepturilor femeilor, cu accent pe siguranța și sănătatea femeilor. Centrul FILIA este membră a Rețelei informale pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (www.violentaimpotrivafemeilor.ro) și a coordonat organizarea marșului ”Împreună pentru siguranța femeilor”, la a cincea ediție în acest an, cea mai mare manifestație publică din România pentru conștientizarea fenomenului violenței împotriva femeilor. Printre reușitele Retelei se numără introducerea în legislație a ordinului de protecție provizoriu emis de polițiști la fața locului. 


Asociația ANAIS, tot parte din Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, are ca scop principal promovarea, respectarea și apărarea drepturilor femeilor, copiilor și tinerilor și activează pentru sprijinirea victimelor violenței în familie prin dezvoltarea de servicii și implicare la nivel de politici publice în domeniu. În cei aproape 8 ani de activitate au sprijinit în mod direct în cadrul Centrului pentru prevenirea și combaterea violenței domestice pe care îl administează 1.082 de beneficiare, dintre care 334 au fost asistate/reprezentate în fața instanței de judecată în vederea obținerii ordinului de protecție. Anual, Asociația primește peste 400 de apeluri telefonice, e-mailuri, mesaje prin care li se cere ajutorul pentru situații de violență domestică.


Asociația Luthelo, născută din experiența personală a două femei puternice care au reușit să se salveze și pe ele și pe copiii lor din relații abuzive, oferă femeilor cărora le este teamă să pornească pe același drum toate resursele necesare pentru depășirea situației de criză prin: identificarea și acoperirea costurilor unei locuințe temporare, procurarea produselor de primă necesitate, acces la servicii medicale, acordarea de consiliere juridică și psihologică.


Recunoscută deja pentru implicarea în lupta împotriva violenței domestice, prin Campania Respectului, AVON România se alătură Asociației Zi de BINE și va dubla suma ce va fi strânsă pe parcursul lunii Noiembrie în urma primelor 15.000 de SMS-uri trimise de către donatori. 


Trimite un sms cu textul SUS la 8845 și ajută victimele violenței domestice să se ridice!

1.000 SIM-uri de la Vodafone România

Veștile bune vin chiar și pe final de proiect! Vodafone România se alătură proiectului nostru de Noiembrie - #IubireaCareBateLaOchi”, dezvoltat în parteneriat cu Centrul FILIA, Asociația ANAIS și Asociația Luthelo.

Vodafone Romania va oferi cele 1.000 SIM-uri M2M și serviciile telecom de conexiune, servicii necesare funcționării dispozitivelor #Minerva, şi va contribui financiar la susţinerea activităţii de management al proiectului. Mai mult de 1.000 de femei, victime ale violenței domestice, vor primi acces la MINERVA, un buton de panică mascat într-o bijuterie, pentru a putea apela instant 112 în cazul în care agresorul încalcă ordinul de protecție.

„Când mi-a povestit Melania Medeleanu despre iniţiativa Asociaţiei Zi de Bine, am simţit cum eforturile noastre din ultimul an în ceea ce priveşte protejarea victimelor violenţei domestice vor putea căpăta o nouă dimensiune, prin complementaritate. Proiectul Iubirea care bate la ochi vine în completarea demersurilor Fundației Vodafone România de a sprijini victimele violenței domestice prin dezvoltarea aplicației mobile gratuite Bright Sky Ro. Dacă aceasta are un rol de suport, dar și de educare și prevenție prin informațiile și funcționalitățile sale, proiectul Iubirea care bate la ochi susține victimele care au făcut deja primii pași spre a se salva din mediul toxic și care au nevoie să fie protejate în cazul nerespectării ordinului de protecție de către abuzatori. Ambele iniţiative sunt cu atât mai relevante în contextul pandemic actual în care numărul cazurilor de abuz domestic a crescut, ca urmare a izolării,” a declarat Cristina Stăiculescu, Director de Comunicare & CSR Vodafone România.

Aplicația Bright Sky Ro, lansată în acest an în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romaniaeste, este un instrument digital gratuit care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri. Aplicația este disponibilă în AppStore și Google Play Store iar de la lansare, a fost descărcată pe 2.281 de ori, având în acest moment peste 1.000 de utilizatori activi.


AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

SPONSORI GOLD

PARTENERI DE BINE