AUGUST 2021 - CROIEȘTE-ȚI VIITORUL!

PROIECT FINALIZAT

Ai 18 ani. Ai tot viitorul înainte, 1.000 de posibilități care te pot purta prin toată lumea, prin experiențe fantastice. Te vei desprinde și vei fi independent și sigur pe tine. Dacă însă vii dintr-un centru de plasament, puținul echilibru pe care îl ai acum, odată cu plecarea din centru la 18 ani, se prăbușește.

În august, alături de Ajungem MARI, am organizat trei tabere de croitorie și viață independentă de câte șapte zile, pentru 54 de tinere din centre de plasament din 6 județe! Pe lângă lecțiile de croitorie, taberele au inclus cursuri despre viața pe cont propriu, despre ce înseamnă să te descurci singur, despre chirii, studii, joburi, nevoi, vise și relații, despre cum să devii un adult sănătos, împlinit, fericit și echilibrat.

„Taberele de croitorie au fost pentru noi un vis împlinit! Rareori am avut ocazia să le vedem pe tinerele noastre din centrele de plasament atât de mândre de ele, de încrezătoare, de pline de speranță! Prin cursurile de croitorie au avut șansa să vadă rezultatele muncii lor, să observe cât sunt de creative și de îndemânatice, cât de repede pot să învețe, cât de multe pot reuși dacă își propun ceva. La finalul fiecărei tabere au purtat hainele create de ele într-o prezentare de modă ad-hoc și au strălucit!”

Iarina Taban, fondatoare Ajungem MARI 

Dăruim viitor și încredere

Dacă în familie copiii observă cum se întreține și organizează o casă, cum se plătește curentul, cum se fac economii, cum se planifică din timp cheltuielile mari, tinerii din centrele de plasament nu au acest exercițiu. Atunci când părăsesc centrele de plasament totul e nou în jur - o chirie de plătit lunar, un salariu care dispare imediat pe tot felul de lucruri. Și în plus, nesiguranța: „Eu știu să fac?”, „Oare sunt destul de bun?”, „Oare o să mă descurc?”, „Cine mă mai ajută acum?”. 

Pentru acești copii, în luna August am organizat tabere de croitorie, ocazii în care să învețe un meșteșug și să capete încredere că pot realiza lucruri frumoase cu mâinile lor. Dar pe lângă cursurile zilnice de croitorie, fetele au învățat, alături de traineri și voluntari, să se gospodărească prin exerciții care nu sunt posibile în centrele de plasament. În taberele #CroieșteȚiViitorul, fetele au fost îndrumate într-un mediu prietenos, în care s-au simțit libere să întrebe și să își exprime gândurile și neliniștile. Iar la final, am donat mașinile de cusut centrelor de plasament pentru ca fetele să poată continua lecțiile de croitorie și chiar să se înscrie la cursuri acreditate de calificare, pentru a se putea angaja în domeniu.

Primul contact cu mașina de cusut

„A fost o săptămână absolut magică pe care am încheiat-o cu multe lacrimi și îmbrățișări. Atât de multe dintre ele s-au deschis, s-au simțit ascultate, înțelese, văzute pentru ceea ce sunt ele: niște fete puternice, care au trecut prin multe, care au potențial mare, care au suflete minunate și care au multă nevoie de afecțiune. S-au simțit frumoase și apreciate, au simțit că pot reuși și au văzut asta chiar cu ochii lor. Ne-au mulțumim pentru tot și ne-au spus că s-au simțit în siguranță” - povestește Emilia (coordonator Ajungem MARI).

Prima tabără - 19 fete din centre de plasament din Iași și Botoșani au învățat despre cusături, croieli și priceperea care transformă materialul în haine, dar au învățat și despre salarii - Ce e cel brut? Dar netul ce e? Și-au socotit minime cheltuieli lunare pentru momentul în care își vor lua zborul în lume, ca să înțeleagă de ce anume au nevoie, la ce să fie atente și au fost sfătuite să aleagă înțelept atunci când cumpără.

Iar cel mai mare vis al nostru în cauza din August s-a împlinit neașteptat de repede: a venit prima ofertă de joburi pentru adolescentele din centre de plasament care, la 18 ani, trebuie să își caute și să își găsească un rost în viață! Citiți aici ce-am citit noi și-am sărit în sus de bucurie:

„Bună ziua, numele meu este Denisa și vă contactez din partea unui brand care se află de peste 10 ani în industria de fashion din România. Urmărind pagina de Facebook, ne-a atras atenția cauza lunii August - #CroieșteȚiViitorul" - și dorim să venim în întâmpinarea dumneavoastră cu dorința de a oferi un loc de muncă în domeniu pentru o tânără care va absolvi cursul de croitorie sau, de ce nu, poate pentru mai multe fete dacă vor dori. Suntem un atelier de creație cu sediul în București, oferim un mediu de lucru foarte plăcut, stabil, cu posibilitatea de a evolua. Avem o echipă de profesioniste cu multă experiență, care pot îndruma și ajuta pe oricine este la început de drum în această meserie atât de frumoasă!”

Prieteniile care se leagă dincolo de temeri

Câte 18 fete din câte 3 centre de plasament din 3 județe diferite și-au dat întâlnire luna asta, în 3 tabere consecutive, pe care le-am organizat împreună cu prietenii de la Ajungem MARI. În total, 54 de fete, copii care încă mai au un pic de vreme până la majorat, au adus fiecare o poveste ascunsă, care poate să rupă și bucăți din inimă. O poveste de viață care vine la pachet cu frici, temeri și îndoieli, cu noduri în gât la venirea în tabără - Dacă nu mă integrez în grup? Dacă n-o să le placă de mine? Dacă nu o să mă pricep să cos și o să râdă fetele de mine? Dacă n-o să-mi placă mie?

Am trecut toate temerile pe fițuici. Dar am adăugat și dorințe, așteptări, nevoi. Ne-am lămurit că fiecare are un vis și cumva trebuie să lucrăm spre el. Visul lui P., de exemplu, nu e să se facă croitoreasă, ci să ajungă în Brazilia, pentru că are o mare pasiune pentru fotbal. Am făcut un plan și a decis să economisească 100 de lei în fiecare lună pentru asta. Dar între timp, a învățat și cum să își croiască singură tricoul pentru deplasare! :)

Iar dacă la început le era frică de mașina de cusut, că nu o să se descurce și că o să râdă alte fete de ele, după primele două zile, când au dat de cap multor feluri de cusături, era greu să le mai desprindem de masa de lucru. Fiecare voia să își mai facă ceva și încă ceva. Ne-a surprins foarte mult cât de repede s-au deschis fetele în doar câteva zile și ce dorință de colaborare aveau. 

Despre frica de ridicol, relații noi și prietenie, atât vă spunem - în ultima zi fetele din a doua tabără #CroieșteȚiViitorul au făcut schimb de haine pentru amintire și le-am găsit pe o parte dintre ele cântând împreună în grădină despre prietenie, de s-au emoționat și vecinii până la lacrimi.

„Și acum îmi aduc aminte când am pășit în mansardă cu acea teamă, de care nu mă gândeam că o să scap. Însă, lângă voi am trăit cele mai frumoase momente, am râs împreună, am mâncat împreună și am pășit pe tărâmul imaginației împreună. Am învățat să fim mai buni cu noi înșine, să ne prețuim și să lucrăm în echipă! Am dezvoltat un atașament real între noi, și ne-am zâmbit unul altuia dându-ne speranță și vise. Am avut lângă noi persoane care ne-au fost alături în orice moment și ne-au sprijinit în tot ceea ce am făcut.Vă iubesc!" - ne-a scris N., una din cele mai grozave fete pe care le-am cunoscut vara asta.

Cu astfel de mărturii ne-am bucurat sufletul în august și pentru asta suntem recunoscătoare! 

Împreună cu Ajungem MARI

Ajungem MARI este un program educațional pentru copiii din centrele de plasament. De 7 ani, o echipă mare de voluntari îi încurajează pe copii și tineri să învețe și să lupte pentru un viitor mai bun. Săptămânal, 1.400 de voluntari îi vizitează pe copii sau organizează ateliere online pentru 2.500 de copii și tineri din 23 de județe. 

Scopul lor este ca acești copii și tineri minunați să crească oameni MARI, puternici, fericiți, generoși, responsabili și independenți. Unul dintre voluntari spunea că își dorește ca, în viitor, copiii cu care lucrează deja de peste 2 ani, să îl cheme la nunțile lor și să îi vadă fericiți construindu-și o familie unită și fericită, așa cum nu au avut ca și copii.

Află mai multe despre programele și rezultatele Ajungem MARI pe BLOG.


AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENER STRATEGIC