DECEMBRIE 2021 - BINEINTENSIV

PROIECT FINALIZAT

Pentru părintele unui copil cu diagnostic oncologic sau alte afecțiuni grave, șocurile, tristețea, furia și speranța vin ca o furtună năprasnică. Pentru părintele unui copil cu diagnostic oncologic sau alte afecțiuni grave, forța vine deseori tocmai din furtuna asta epuizantă. Vine din el, dar ce miracole face orice sprijin!

În decembrie ne-am parteneriat cu Asociația Marinuș Gălbenuș și am cumpărat și donat 5 unități de terapie intensivă pentru acasă pentru ca familiile afectate de un diagnostic nemilos să aibă un ajutor și o viață îmbunătățită măcar un strop. Pentru ca un copil care suferă de cancer să poată dormi mai bine, să poată respira mai bine și să aibă părinți mai odihniți între două internări la spital.

„Pentru un copil bolnav de cancer care termină o etapă de tratament, întoarcerea acasă e plină de mult Bine. Ba chiar și certurile cu frații îi pot părea acum grozave! Dar, pentru multe familii, readaptarea după spitalizarea îndelungată a unui copil poate dura mult și poate fi dificilă. Sunt o mulțime de îngrijorări, dificultăți și provocări atunci când copilul are încă nevoi medicale, nu atât de mari încât să fie nevoie de spitalizare, dar suficient cât să ceară măsuri, ba chiar și echipamente speciale.

Pentru astfel de situații e #BINEintensiv. Iar ajutorul venit prin sprijinul Zi de Bine e un ajutor nesperat de mare pentru oameni.”

Mirel Dolofan, cofondator Asociația Marinuș Gălbenuș

Kituri de BINEintensiv!

Dintre toate proiectele Asociației Marinuș Gălbenuș, proiectul Bine Intensiv - Unități de terapie pentru acasă este probabil cel mai apropiat de experiența pe care au trăit-o Mirel și Marinuș, ca tată și fiu, ca familie afectată de un diagnostic crunt. Proiectul se adresează copiiilor cu afecțiuni oncologice sau alte boli grave, care prezintă un anumit nivel de dependență, dar o capacitate limitată de deplasare și care au nevoie de îngrijire specială la domiciliu, după și între spitalizări.

Proiectul are două componente majore. Una ține de echipamentele și aparatura medicală care înlesnesc tot ce înseamnă să ai grijă acasă de un copil grav bolnav, iar cea de-a doua componentă este cea a suportului uman, de la asistență medicală, sprijin educațional pentru copiii care nu mai pot merge la școală, la sprijin psihologic pentru copii, dar și pentru părinți. Costul pentru fiecare unitate este de aproximativ 6.000 de euro. Iar fiecare unitate de terapie rămâne acasă la copil atâta timp cât va avea nevoie (nedeterminat), apoi va ajunge la alt copil și tot așa. 

Pe urmele lui Marinuș

Despre Marinuș am putea să vă povestim ore întregi. Totul începe cu un băiețel vesel, un prieten al oamenilor de tot felul, un puști curajos și generos. Povestea se termină cu Marinuș trecut de tatăl său drept fondator al Asociației Marinuș Gălbenuș, deși el nu mai este printre noi. Între început și final se îngrădămesc atâtea momente și lecții învățate, dureri și fericiri pe care nici Universul nu le poate cuprinde. 

Dar pe Marinuș s-ar putea ca unii dintre voi să îl cunoașteți. Povestea zidarului din Brăila și a fiului său care se lupta cu cancerul a provocat cea mai emoționantă campanie de donații organizată vreodată în România. Este povestea din spatele fenomenului MagicHOME. Știți cum a fost - zile întregi la rând au stat oameni lipiți de un scaun, lângă un pat de spital gol, până când s-au strâns bani pentru a ridica o casă aproape de spitalele de pediatrie, unde părinți apăsați de cea mai dureroasă grijă a vieții - Va trăi copilul meu sau nu? - să nu mai aibă grija că nu cum să stea apropape de copiii internați. 

Marinuș a plecat dintre noi, dar a lăsat în spate un Bine cât o țară întreagă care a simțit la unison că trebuie să se implice în povestea lui și a altora ca el. Iar de când a plecat, Mirel, tatăl său, încearcă, prin asociația pe care a înființat-o, să dea Binele mai departe și să lupte în continuare alături de copiii grav bolnavi și de familiile lor.

Despre Marinuș Gălbenuș, despre Bine în mijlocul suferinței și despre un decembrie mai bun au stat de vorbă Mel și Mirel, într-o ediție de excepție a emisiunii Zi de Bine, la EuropaFM! Ascultă AICI!

O sanie gălbenuș pentru un Moș atipic

#Gălbenușa o cheamă pe mașina cu care Mirel Dolofan și Simona Preoteasa, fondatorii Asociației Marinuș Gălbenuș și prietenii și partenerii noștri de proiect, au alergat prin țară, să ajungă la benefiaciari de #BINEintensiv înainte de Crăciun. Au alergat și ne-au povestit ce au văzut și ce au trăit.

„Pe ploaie (cum altfel) am ajuns la Fetești. Ne-a scris o mămică să o ajutăm cu un pat de terapie și cu o saltea anti-escare pentru băiatul ei, Mihai, care de 16 ani se luptă cu o boală gravă. Așa că, primele ore ale dimineții ne-au prins la marginea Feteștiului.

Mihai are norocul să aibă un frate de 12 ani, Cosmin, de care ne-am îndrăgostit iremediabil de îndată ce a țâșnit pe poarta casei să ne sară în ajutor la descărcat mașina de echipamente, cadouri și alte cele. Ne-a cucerit cu istețimea și dezinvoltura sa, cu ospitalitatea parcă nefirească pentru un copil de 12 ani, cu ochii luminoși și optimiști și cu dragostea pe care i-o poartă lui Mihai. 

Mihai povestește lumea lui interioară doar prin ochi și prin gesturi firave. E de bine, se bucură de oaspeți, deși privirea lui e ațintită mai mereu pe fereastra largă a camerei. Ne-a înduioșat cu totul grija pe care Cosmin i-o poartă lui Mihai ca să-i fie cât mai bine.”

Mai povestește multe Mirel din casele unde găsește și cele mai mari suferințe, dar și cele mai emoționante dovezi de iubire și de voință, curaj, luptă și reziliență în fața unor forțe supraomenești. Pentru oamenii aceștia greu de tot încercați, am făcut #BINEintensiv în Decembrie.

Am oferit un strop de ușurare în lupta cu boala la Constanța, Fetești, Călărași, Arad, Târgoviște, Brăila, București, Baia Mare, Ploiești, Suceava, Brașov, Drobeta Turnu Severin, Craiova, unde Mirel și Simona au ajuns cu produsele de îngrijire a pielii, pamperși, șervețele, creme antiescare și altele trebuincioase. Kiturile s-au împărțit pe urgențe și fiecare familie a primit ce avea nevoie mai tare, unii scaunul rulant, alții patul cu monitor de funcții vitale, alții concentratorul de oxigen, iar alții kitul întreg.

Și asta înseamnă că a fost Crăciun toată luna! Și vă mulțumim tare de tot!

111
111
111
111
111
111
111
111
111
111
111
111

AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENER STRATEGIC