DECEMBRIE 2021 - 31 DE ZILE DE BINE

PROIECT FINALIZAT

Sunt milioane de români prinși într-o sărăcie atât de cruntă încât și-ar dori să anuleze Crăciunul - jumătate dintre părinții care locuiesc la țară. Sunt părinți în țara asta care nu au nici măcar 10 lei pentru a le cumpăra copiilor cadouri de Crăciun. Sunt fetițe pentru care un deodorat și un pachet de absorbante ar fi daruri extraordinare. Sigur, ar fi minunate și niște dulciuri - „Dar nu cine știe ce, că-s scumpe.”

„Câteva milioane de oameni e peste putințele noastre de a ajuta, dar ce-ar fi să ajutăm câte o persoană, câte o familie, în fiecare zi a lui Decembrie?” Acesta a fost cel de-al doilea proiect Zi de Bine pentru ultima lună din 2021. În fiecare zi, am postat pe pagina noastră de Facebook câte un caz, cu ținta de a strânge câte 1.000 de lei pentru el.

31 de zile - 31 de povești de viață - 31.000 de lei strânși

Dar pentru că socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg, calculul nostru final, făcut cu doar câteva ore înainte să sune artificiile și petardele, semn că s-a schimbat anul, arăta complet altfel:

31 de zile - 31 de povești de viață - 90.000 de lei strânși

„Am socotit bine? Nu știu, hai încă o dată...” Și tot așa, am ajuns mereu la aceeași măsură a Binelui! Un bine făcut de 612 donatori, persoane fizice ca mine și ca tine, cu ajutorul notarilor de la Camera Notarilor Publici, companiei CGI și angajaților companiei, Grupului Gloriani.

Ne-am temut că atâta pandemie, cu toate pe care le-a adus, e prea mult și pentru ținta noastră originală. Ne-am temut că oamenii sunt prea obosiți și prea secătuiți să putem strânge 31.000 de lei. Până la final, am învățat să nu ne mai îndoim de capacitatea comunității noastre și să îndrăznim! Iar banii „extra” i-am alocat cazurilor medicale și sociale cele mai grave.

Mulțumim pentru 31 de Zile de Bine!

Pentru oameni ca ei

7 decembrie. Ana Maria și cele două fetițe ale ei sunt #Familia7 din luna în care vrem să mai arătăm că fiecare zi e #ZiDeBine.

Ana Maria e o mamă singură, cu două fetițe mici. Când au pornit spre viața nouă de care aveau nevoie, toate trei au plecat doar cu ce aveau pe ele... Apoi, colegii au făcut chetă și au ajutat-o să mai cumpere una, alta. Ana Maria face bunătăți într-o patiserie dintr-un supermarket din Bacău. A reușit să închirieze o garsonieră aproape de serviciu. Nu e mare lucru, e mititică, dar are o mare calitate: e plină de liniște și de iubire. E, în sfârșit, ceva ce poate numi acasă. Sigur că vrea mai mult și mai bun pentru fetițele ei, care-s grozave și bune și tare înțelegătoare. Așa că, pe lângă job, cum mai prinde câte ceva ca să mai facă un bănuț, cum se înhamă. Face curățenie pe la câte cineva, mai vinde produse - orice, numai să răzbească. „Facem și pentru ele un Crăciun de poveste?”, ne-a scris Adriana NICA atunci când ne-a propus povestea lor. Și s-a semnat „CU SPERANȚĂ.” 

12 Decembrie. E rugămintea #12. Fotografiile de mai jos spun doar o parte din povestea unei familii cu doi copii crescuți de o mamă singură. 

Anabella, fetița de 14 ani pasionată de pictură care se pregătește să studieze artele plastice la liceu, are un frățior foarte bolnav. Fratele ei are hidrocefalie. Și, așa cum se întâmplă în familiile cu un copil grav bolnav, mai toți banii se duc înspre terapii și tratamente. Mama muncește și luptă enorm și pentru visul fiicei și pentru viața fiului. Dar nu e deloc ușor. Iar, de sărbători, povara financiară devine și mai apăsătoare. 

Avem un plan de Crăciun pentru această familie, prietena noastră Laura Bercean a venit cu o idee minunată: „Vom petrece o zi împreună cu un artist plastic local, cu care vom merge să cumpărăm materiale de calitate pentru dosarul de admitere al Anei, precum și materiale de pictat care să-i ajungă ceva mai multă vreme”, ne-a spus Laura. Asta chiar ar lua mult din povara financiară de pe umerii unei mame singure care muncește și luptă zi de zi pentru visul fiicei și pentru viața fiului!

17 decembrie a fost despre Andra. Ziua 17 din 31 de zile, toate de bine! Pentru că fiecare zi e #ZiDeBine.

Andra e foarte, foarte bună la fotbal și visează să primească de Crăciun - ați ghicit! - o pereche de ghete de fotbal din cele bune. Are un șut formidabil, driblează fantastic... ce mai, e grozavă și tocmai fiindcă e așa grozavă a fost recrutată de echipa de fotbal din vestul țării. Ea e din Vulcan, Brașov. Acasă au rămas doi frați, unul mai mare și unul mai mic. Mezinul suferă de autism sever și mai toți banii din casă se duc pe tratamente și terapii pentru Matei. Care-i planul de Crăciun pentru Andra: o zi cu ea, doar despre ea și, mai ales, la cumpărat de ghetele de fotbal mult visate. Că le merită din plin! 

31 de Crăciunuri de Bine

Se spune că atunci când ceri, să ceri cu îndrăzneală. Ce se poate întâmpla mai rău decât să te refuze cineva? Și totuși, când am stabilit suma pe care vrem să o strângem pentru cele 31 de familii în nevoie, în #31DeZileDeBine, nu am cerut neapărat cu îndrăzneală. Pentru că... era final de an și presiunea financiară era cea mai mare acum, chiar dacă lumea e mai darnică. Pentru că... era final de an pandemic, din nou, pentru că era multă îngrijorare și incertitudine și toate s-au scumpit. Pentru că... era a doua cauză pe care o lansam în decembrie și a 13-a în an. Pentru că... am zis că 1.000 de lei pentru fiecare familie ar fi o sumă bună de strâns și dăruit pentru un Crăciun mai bând.

24 decembrie. Ajunul Crăciunului. Linkul nostru de donații pentru campania de pe Facebook număra în acel moment peste 64.000 de lei! Vedeam dublu și încă un pic! Cadourile începuseră să ajungă la beneficiari, cu unii dintre ei am și apucat să ne întâlnim față în față, cu ceilalți ne-au ajutat prietenii și voluntarii din teren.

Îi mai ții minte pe gemenii Luca și David, ștrengarii despre care am povestit pe Facebook într-una dintre cele #31deZileDeBine din Decembrie? Le-am putut oferi o zi ștrașnică, o zi cu plimbări, papa bun, un concert și cumpărături de trebuincioase. A fost Ziua Ghetelor pentru ei doi și pentru frățiorul lor mai mic, Gabi. Și pe Maria am reușit să o scoatem la o plimbare. Din ianuarie anul trecut a ieșit din casă de trei ori, doar ca să meargă la medic. Îi puteți citi povestea AICI. Pentru Andra, fotbalul e singura și cea mai mare fericire în viață în acest moment și a fost super încântată cu ghetele de fotbal pe care i le-a adus Moșul (vorba vine, că și le-a ales singură pe cele pe care le ochise de taaare mult). Cu Anabella, scumpa noastră pictoriță, și cu mama ei ne-am întâlnit la o limonadă caldă cu ghimbir, cu laptoptul în față, ca să își poată comanda online absolut toate creioanele de grafit, uleiurile, pensulele și restul materialelor care să-i ajungă pentru mult timp de acum încolo, inclusiv pentru dosarul de admitere la liceul de arte plastice.

31 decembrie, ora 23:35. Linkul nostru de donații pentru campania de pe Facebook număra în acel moment peste 75.000 de lei și încă nu socotisem donațiile venite direct în conturile asociației. Până la final, ajunsesem la triplul țintei originale - 90.000 de lei! Mai exact, 612 oameni, donatori persoane fizice, alături de angajații CGI, Camera Notarilor Publici București și grupul Gloriani, au venit alături de noi și împreună am ajutat 31 de familii să simtă cu adevărat ce înseamnă Crăciunul: generozitate, blândețe, sărbătoare.

Jos pălăria în fața fiecăruia! Vă mulțumim!

111
111
111
111
111
111
111
111
wwww
111
111
111
111
111
111
111