Când și-a donat Simona ziua

Eliza
05.10.2020

Când începem un proiect nou, ne uităm mai întâi la cel pe care tocmai l-am terminat și numărăm...

Îi numărăm pe toți aceia care și-au donat ziua de naștere și vedem cum de la o lună la alta sunt tot mai mulți. Asta ne dă speranță că mesajul nostru capătă amploare și că o mentalitate bine împământenită – că ziua ta e doar despre tine – se poate schimba și ziua ta poate deveni despre altcineva/altceva.

În fiecare lună, peste 1.5 milioane de români își sărbătoresc ziua de naștere sau de nume. Încă nu am ajuns la toți :)), dar am avut norocul chior să ajungem la persoane nu doar cu suflet mare, ci și cu nume mare, persoane care au la dispoziție o platformă socială de unde mesajul nostru se aude mai departe decât îl putem noi duce.

Una dintre aceste persoane este Simona... Halep, cum care Simona?! Cu firea ei veselă și o atitudine umană și bine înrădăcinată în problemele de-a casă, din România, Simona a acceptat imediat să își doneze ziua de naștere pentru cauza noastră de octombrie, EduBuzz. Luna aceasta, îi sprijinim pe Natalia și Adi, doi profi Teach for Romania, să își îndeplinească visul de a aduce un afterschool în comunitatea de 400 de copii din Augustin, unde predau deja de ceva timp la școala din sat. Acolo problemele sunt mari, pe măsura sărăciei, iar copiii au nevoie de a o doua șansă la educație. Au nevoie de un spațiu unde să poată recupera tot ce au pierdut cât au lipsit de la școală și muuuult mai mult de atât – lecții de igienă, lecții de nutriție și gătit sănătos, educație financiară și câte și mai câte.

Iată ce le-a transmis Simona celor doi profesori după ce i-am povestit despre visul lor - „Dacă ar fi să mă gândesc la un cadou pe care aș vrea să-l primesc, acesta ar fi să le arăt unor învățători dintr-un sat al României cât de mulți oameni le sunt alături. Aș vrea să-i ajutăm să transforme un autobuz ruginit, salvat de la fiare vechi, într-un afterschool pentru toți copiii din sat. Orice contribuție, oricât de mică, de la cât mai mulți oameni din toate colțurile lumii le-ar da curaj celor doi tineri și ar face din aniversarea mea o sărbătoare cu adevărat reușită.”

Și până la urmă despre asta e vorba în alegerea de a-ți dona ziua de naștere, nu? De a le arăta unor oameni care nu doar că se simt nevăzuți, ci sunt de-a dreptul rupți de societatea românească funcțională, că tu îi vezi și că în cea mai importantă zi pentru tine ai ales să faci ceva pentru ei. Credem sincer că multe vieți pot fi îmbunătățite rapid dacă tot mai mulți dintre noi încercăm în propriile vieți acest mecanism de a da un sens aparte zilelor pe care noi le marcăm prin sărbătoare, pentru ca și cei nevăzuți să se poată bucura împreună cu noi.

Mulțumim Simo că ai ales să faci Zile de Bine copiiilor din Augustin și că ai dus mesajul nostru mai departe!  

 

Abonare newsletter

Zi de zi adunăm povești, idei și inițiative pline de speranță și le punem într-un Jurnal de Bineri, care ajunge la voi în fiecare vineri, la țanc pentru un vibe pozitiv de weekend. Plus că aflați primii când mai lansăm un nou episod din podcastul Zi de Bine! Așa că abonați-vă și voi la newsletter!